Zonele sălbatice din Copenhaga ascund 6 uriași care abia așteaptă să fie descoperiți de locuitorii orașului. Sculpturile gigantice sunt realizate de artistul danez Thomas Dambo, cunoscut pentru lucrările sale increbibile din materiale reciclabile. La cererea municipalității din Copenhaga, acesta a gândit, împreună cu echipa sa, un proiect care să îmbie lumea să exploreze zonele sălbatice ale orașului, să petreacă mai mult timp în natură. Ca în fiecare proiect al său, Thomas Dambo a vrut să transmită pozitivate oamenilor.

Astfel, s-au născut personajele Little Tilde, Thomas On The Mountain, Oscar Under The Bridge, Hilltop Trine, Sleeping Louis și Teddy Friendly, cei 6 uriași ascunși prin pădure, pe deal sau sub pod. Conceptul fiecăruia a fost gândit special în funcție de locația aleasă, în așa fel încât să fie interactiv, iar lumea să poată să-i escaladeze, să se joace împreună cu cei mici. În plus, impresionat de faptul că a descoperit că unul din locuri este frecventat de oamneni fără locuință, Thomas Dambo l-a creat pe Slepping Louis în așa fel încât să poată fi folosit și ca adăpost. Pentru a îngloba mai bine o adevărată poveste în jurul sculpturilor din materiale reciclate, artistul a gravat în piatră poeme care îi descriu pe uriașii misterioși și a realizat o hartă care îi invită pe oameni să pornească în aventura de a descoperi personajele.

Little Tilde

Oscar Under The Bridge

Sleeping Louis

Thomas On The Mountain

Hilltop Trine

Teddy Friendly

Thomas Dambo nu este un artist interesat să expună în galerii sau să-și vândă lucrările la licitații, ci este un artist care își dorește să producă schimbări în mentalitatea oamenilor privind reciclarea, să treazească sentimente pozitive și să ajute cu adevărat prin lucrările sale la schimbarea de atitudine. În afară de uriași, un alt proiect de notorietate este “Happy City Birds”, prin care acesta a construit peste 3.000 de căsuțe pentru păsările din multe orașe ale lumii.

Happy City Birds de Thomas Dambo

Creez foarte multe lucruri din materiale reciclate. Am început de când eram copil și am vrut să contruiesc o casă mare în copac, dar nu aveam bani și nici mașină. Singurul mod prin care puteam să o contruiesc era să mă duc cu skateboardul la groapa de reziduri. Asta m-a învățat o lecție foarte importantă și anume că toate visele mele se aflau la tomberoane, chiar după colț de casa mea. De 30 de ani am devenit din ce în ce mai bun la căutarea materialelor și la vizualizare oportunităților în ceea ce găsesc. Este un full time job pentru mine. Prin ceea ce fac, le arăt oamenilor câtă valoarea pot găsi în gunoi. Folosesc materiale reciclate pentru că are sens, pentru că nu are sens să nu le folosim. Cred că proiectele mele motivează lumea să recicleze, pentru că se vede foarte ușor că acestea sunt realizate din materiale reciclate și transmit mesaje foarte directe și pozitive. Este semnificativ să iei gunoiul altor persoane și să-l transformi în ceva ce îi face fericiți pe alții. 

Thomas Dambo

CEI 6 URIAȘI ASCUNȘI – SCULPTURĂ DIN MATERIALE RECICLATE

sursă foto: thomasdambo.com