După vânzările record de excepție înregistrate în 2015, cele mai mari case de licitație din lume au întâmpinat anul 2016 cu mari așteptări. Însă, nici o vânzare nu a depășit pragul de 100 de milioane de dolari, cea mai scumpă pictură din 2016 clasându-se abia în top 50 de cele mai scumpe picturi vreodată. Totuși, artistul aflat pe locul 1 anul acesta a înregistrat un nou record uimitor. Potrivit publicației de specialitet Verus Art, Cele mai scumpe picturi vândute în 2016 include nume precum Picasso, Monet și Kooning.

10. “Două studii pentru un autoportret”, de Francis Bacon, 1970

 35 millioane de dolari, vândută prin Sotheby’s la New York

O pereche de autoportrete izbitoare care oferă o reprezentare dublă, cu un portret caracteristic orientat spre față și un unghi lateral neobișnuit. Pictat în 1970, reflectă energia și entuziasmul pe care îl trăise Bacon în acea vreme, folosind o paletă optimistă, inspirată de Europa. În 2016, această operă a fost vândută pentru prima dată din 1970, iar estimarea sa a fost între 20-30 de milioane de dolari.

9. “Neintitulat” (New York City), de Cy Twombly, 1968

36.7 millioane de dolari, vândută prin Sotheby’s New York 

Este una dintre picturile emblematice ale lui Cy Twombly, ce a fost realizat în primii ani după întoarecea sa la New York. În aceea perioadă a explorat picturile gri, după ce a petrecut ani de zile pictând în culori vibrante în Europa. Această piesă este singura care folosește creta albastră în această serie de tablă faimoasă și se remarcă cu adevărat în cadrul acestei colecții atât de căutate.

8. “Măreții Munți Înzăpeziți” (飛雪伴春), de CUI Ruzhuo, 2013

39.6 millioane de dolari, vândută prin Poly Auction Hong Kong

Un renumit pictor chinez impresionist – Ruzhuo, este lăudat pentru talentul său de a combina influențele străvechi cu tehnicile moderne, concentrându-se pe perii tradiționale și atmosfera de pictură cu cerneală. Considerat ca fiind unul dintre cei mai buni 100 de artiști în viață din întreaga lume, capodopera de opt panouri a lui Cui Ruzhuo a înregistrat un record de 39,6 milioane de dolari (aproape dublu față de prețul estimat), pentru o piesă care a fost finalizată cu doar trei ani în urmă.

飞雪伴春-image - Credit foto: www.artnet.com

Credit foto: www.artnet.com

7. “Pikene på broen (Fete pe pod)”, de Edvard Munch, 1902

54.5 millioane de dolari, vândută prin Sotheby’s New York

Cu o valoarea estimată de aproape 50 milioane de dolari, Edvard Munch a condus licitația din noiembrie de la Sotheby’s pentru seara impresionistă și arta modernă. De la o serie de 12 picturi, aceasta este una dintre cele două lucrări care rămân în mâini private și este sărbătorită ca una dintre cele mai mari capodopere ale lui Munch, stabilind înregistrări record la licitațiile anterioare.

6. “Jeanne Hébuterne (au foulard)”, de Amedeo Modigliani, 1919

56,3 millioane de dolari, vândută prin Sotheby’s Londra

O piesă captivantă a fost pictată către sfârșitul vieții scurte a lui Modigliani, în care este prezentată muza și în același timp iubita lui care s-a sinucis la 22 de ani, la numai două zile după ce însuși Modigliani murea de meningită tuberculoasă. Una dintre cele mai reușite și finisate piese, demostrează potențialul si talentul pe care îl avea tânarul artist. Astfel, avem una dintre cele mai amare povești de dragoste ale artei secolului 20.

5. Neintitulată, de John-Michel Basquiat, 1982

57,2 millioane de dolari, vândută prin Christie’s New York 

Având dimensiuni impresionante, această capodoperă epică este considerată una dintre cele mai reușite lucrări ale lui Basquiat, iubită pentru modul în care exuberă atâta energie și pasiune – chiar la o scară monstruoasă. Această lucrare a stabilit un nou record pentru o piesă de Basquiat, după ce “Dustheads” s-a vândut pentru 48,8 milioane de dolari în 2013.

Photo Credit foto: Christie's New York - Neintitulată de Jean Michel Basquiat

Credit foto: Christie’s New York – Neintitulată de Jean Michel Basquiat

4. “Lot și Fiicele Sale”, de Peter Paul Reubens, circa 1613-1614

58 millioane de dolari, vândută prin Christie’s New York

Pictura are o distincție de proveniență și este realizată când Reubens se afla pe culmele succesului său, fiind astfel o ocazie rară pentru colecționari să investească într-o piesă remarcabilă a istoriei. Luată din Vechiul Testament, povestea lui Lot și a fiicelor sale a fost populară printre artiștie epocii, iar Reubens s-a întors la ea de mai multe ori.

Credit foto: Christie's - Lot și Fiicele sale de Sir Peter Paul Rubens

Credit foto: Christie’s – Lot și Fiicele sale de Sir Peter Paul Rubens

3. “Femeia Așezată”, de Pablo Picasso, 1919

63,4 millioane de dolari, vândută prin Sotheby’s London

“Femeia Așezată” reprezintă perioada în care Pablo Picasso a scăpat de critica și respingerea lucrărilor sale în Franța, în părți mai relaxante și libere din Spania. Aici își împinge limitele și dezvoltă lucrările timpurii ale cubismului. Luând un portret și tratându-l ca pe o sculptură, el a vrut să dea viață pieselor 2D, iar in același timp a produs serie de picturi care au schimbat lumea artei.

2. Neintitulată XXV, de Willem de Kooning, 1977

66,3 millioane de dolari, vândută prin Christie’s New York

După ce a setat un record în 2005 ca fiind cel mai scump tablou din toate timpurile de după război, opera lui Willem de Kooning a fost din nou scoasă la licitație, iar vânzarea nu a dezamăgit așteptările. Inițial pictată într-o explozie de activitate de Kooning în anii 1970, această lucrare vastă, energică este evident extrem de căutată.

Credit foto: Christie's - Neintitulată XXV de Willem Kooning

Credit foto: Christie’s – Neintitulată XXV de Willem Kooning

1. “Roata”, de Claude Monet, 1890-1891

81,4 millioane de dolari, vândută prin Christie’s New York

Una dintre ultimele lucrări din seria epică Graystack a lui Monet – “Roata”, nu numai că a stabilit recordul pentru anul 2016, dar a stabilit recordul și pentru o piesă semnată de Monet, ultimul record fiind înregistrat în iunie 2008, când o lucrare celebră, Water Lilies s-a vândut cu aproximativ 63,6 milioane de dolari. În așteptarea unei expoziții, Monet a terminat 25 de piese în 1890, înregistrând diferențele în anotimpuri și orele din zi. Cu o pasiune de a reprezenta “momentele în timp”, “Roata” are un efect uimitor care te face să simți imaginea ca și cum ai fi acolo.