Ajuns la cea de-a cincea ediție, Romanian Design Week 2017 se desfășoară în perioada 20 – 28 mai 2017, iar cele mai multe evenimente și expoziții sunt găzduite în viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu Nr. 45. Cu 10 expoziții capsulă, 40 de evenimente conexe în București și participarea a 150 de designeri români, Romanian Design Week 2017 își propune să transforme Capitala într-un adevărat centru de artă contemporană și design. În plus, cu ocazia acestui eveniment, The Institute lansează primul cartier creativ al Bucureștiului, inițiativă ce are ca scop valorificarea creativității și efervescenței culuturale bucureștene.
Expoziția centrală din această ediție se intitulează ReDesign Crafts și prezintă o serie de proiecte inedite născute din colaborările dintre designeri și meșteșugari. Acestea oferă o nouă optică asupra tradițiilor și meșteșugurilor românești, care sunt revitalizate prin design contemporan. Cele șase proiecte alese sunt semnate de: Meșteshukar ButiQ, Deltacraft, Patzaikin, KrafMade, Honest Goods și Batem fierul la conac!.
Meșteshukar ButiQ
Meșteshukar ButiQ este o rețea de mesteșugari și întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome.
Soxen 2.0 by KraftMade
Ce-a de-a doua colecție Soxen, un proiect KraftMade, este inspirată din tehnicile meșteșugărești și spiritualitatea sașilor transilvăneni, exprimate în obiecte de colecție realizate în serii mici.
Deltacraft
Designul românesc progresiv și meșteșugurile din zona Delta Dunării se întrepătrund în realizarea colecției DELTACRAFT.
PATZAIKIN
Pornind de la relația om-natură, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” promovează și dezvoltă modele de antreprenoriat social și dezvoltare locală în domenii precum ecoturism, infrastructură verde, educație și reintegrare socială.
“Batem fierul la conac!” by Prodid
“Batem fierul la conac!” este numele sub care coexistă o şcoală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Ţibăneşti (Moldova), o suită de workshopuri de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale adosate Conacului Carp şi o colecţie de obiecte create în acest context.
În plus, Romanian Design Week lansează și primul proiect – reinterpretarea scaunului de oier – un obiect arhicunoscut, în special în zona Munteniei, un element recognoscibil, prezent în toate târgurile și atelierele pentru prelucrarea elementelor din lemn lucrate manual din mediul rural.
Am încercat să răspund inițiativei venite din partea echipei RDW de a reinterpreta, adăuga «iconicului» scaun de oier, elemente care să-l aducă în contemporaneitate. Pentru mine, acest «Upgrade» al scaunului a presupus aplicarea principiilor generale care îmi ghidează toate proiectele…În final, scaunul propus, consider eu, ar trebui tratat ca un scaun cu autor anonim, care doar a observat și identificat nevoile actuale ale societății în care trăiește și a acționat în consecință.
Dragoș Motică, designerul căruia i s-a comisionat acest proiectO altă expoziție vedetă la Romanian Design Week este TRANSFORMERS – susținută de Ambasada Olandei – în cadrul căreia sunt prezentate creațiile celor mai talentați tineri de la departamentul de Fashion Design al Universității de Arte din Arnhem, ArtEZ și de la Departamentul de modă al Universității Naționale de Arte din București. Expoziția este curatoriată de Lenn Cox din Olanda, o curatoare preocupată de idealuri și de idei avangardiste şi Sergiu Chihaia, un artist vizual complex ce este preocupat de cercetări în domeniul textilelor, volumetriei și manufacturii.
Singura certitudine pe care o avem astăzi este că ne aflăm în continuă mișcare și schimbare. Și că putem influența viitorul! Moda este locul în care cultura se arată pe sine drept cea mai dinamică și se află mereu în tranziție. Acești absolvenți și-au descoperit propria cale și și-au creat propria semnătură artistică în cei patru ani de studiu, transformând idealuri și idei în forme, materiale și meșteșuguri
Lenn CoxVernisaj Romanian Design Week 2017
Pentru alte activități artistice din București vă invităm să consultați CalendART-ul.