Baku Maeda este un artist japonez care a înlocuit pensulele și acuarelele cu… panglici. Atras de simplitatea și finețea acestora, Baku Maeda a început să experimenteze, iar în timp, să deprindă tehnici, unele inspirate chiar din Origami, prin care creează un hibrid artistic fermecător de pictură și sculptură din panglici. Începând cu anul 2010 a legat un parteneriat cu Toru Yoshikawa, care se ocupă de concepte și teme, astfel s-a născut brandul Ribbonesia. Sub acest nume, duoul japonez a dezvoltat proiecte artistice susținând diverse expoziții care s-au bucurat de succes, impresionând prin complexitatea lucrărilor.

Ribbonesia – Expoziție Forest

Ribbonesia – Expoziție Forest

În același timp, Baku și Toru au reușit să-și introducă operele în afara galeriilor de artă. Au abordat zona de fashion, punând spre vânzare colecții de broșe, cercei și alte ornamente vestimentare. De asemenea, au colaborat cu diferite branduri din Japonia pentru a le decora magazinele, dar și cu reviste de modă în realizarea unor cadre speciale pentru sesiuni foto. Au realizat coperta de album al unei artiste de renume din Japonia și chiar un buchet de nuntă pentru un cuplu fascinat de arta acestora. În cei 7 ani de activitate, Baku și Toru au demonstrat că Ribbonesia nu are limite și poate fi integrată atât în alte forme artistice, cât și în viața curentă a oamenilor.

Inspirația celor doi vine 100% din natură, în special datorită faptului că Baku Maeda a trăit aproape de natură. Respectul și dragostea sa pentru mediul înconjurător s-a reflectat mereu în compozițiile sale, iar fluiditatea, frumusețea panglicilor s-au potrivit excelent cu viziunea artistului asupra naturii.

Ribbonesia – Queen Arctic fox

Asemenea unui artist care folosește sute de mișcări de pensulă, formele panglicilor sunt realizate dintr-o varitetate de răsuciri, îndoiri și pliuri. Operele de artă sunt uneori foarte simple sau încâlcite și foarte complicate. Acestea devin în același timp picturi și sculpturi din panglici. Ribbonesia pune accentul pe formele naturale întrucât vedem o frumusețe esențială în fiecare regularitate și complexitate din natură, necesitatea unui ritm și felul în care elementele naturale sunt interconectate și funcționează ca un întreg. 

Frumusețea normală apare în natură ca o consecință a faptului că habitatele naturale renasc în repetate rânduri. Formele panglicilor iau naștere, de asemenea, dintr-un cumul de forțe elastice și de întindere care “lucrează una cu celălaltă”. Această frumusețe neașteptată este aproape o “proprietate a zeilor”. Ribbonesia experimentează această întâlnire dintre frumusețe și o natură universală, care se transpune în cosmos și dincolo de el. 

Despre conceptul Ribbonesia - ribbonesia.com

În cea mai recentă expoziție Ribbonesia din Tokyo, artiștii explorează lumea animală, viața marină și mitologia japoneză. Intitulată “Murmur”, acestea reunește lucrări ce creează senzația unei picturi în relief. De la dragoni la caracatițe și păuni, precum și alte animalele și elemente din natură, toate acestea sunt reprezentate într-o formă inedită, fascinantă și hipnotizantă de Ribbonesia.

Ribbonesia – Pictură și sculptură din panglici

Ribbonesia – GIFT OF GOD

Ribbonesia – Peacock

Ribbonesia – ACT OF LOVE

Ribbonesia – Dragon