Luna aceasta, a avut loc în Berlin inaugurarea primului Institut European pentru Artă și Cultură Rromă. Acesta va servi ca un centru pentru artiștii rromi, unde vor putea organiza liber expoziții, evenimente culturale și dezbateri privind accepțiunea artistului rrom în societățile europene. Potrivit publicației The Guardian, realizarea acestui institut reprezintă îndeplinirea unui vis întrucât rromii se confruntă cu tratamente discriminatorii când încearcă să pătrundă în lumea artei. Aceștia se simt invizibili, marginalizați. “Cea mai mare parte din arta rromă este depozitată în subsolurile muzeelor, unde se degradează. Cei mai mulți dintre artiști sunt pur și simplu ignorați pentru că sunt rromi. Suntem vizibili doar într-o notă negativă”, explică Delaine Le Bas, artistă britanică cu origini rrome.

Institutul European pentru Artă și Cultură Rromă va funcționa ca motor de promovare al culturii și artei rrome, dorind să devină un adevărat centru pentru cei 12 milioane de rromi din întreaga Europă. Acesta se bucură de sprijinul guvernului german, al Consiliului European, iar Berlinul este o locație perfectă datorită vibrației artistice și deschiderii culturale pe care o oferă.

Inaugurarea primului Institut European pentru Artă și Cultură Rromă la Berlin 

Timp de sute de ani, non-rromii au fost cei care au monopolizat reprezentarea cunoscută despre rromi. Imaginea stereotipică care ne portretizează într-un popor romanțat, sexualizat și criminal este falsă și are efecte distructive. Acum ne revendincăm dreptul de a ne reprezenta singuri. Sperăm că auto-exprimarea va reuși să schimbe aceste ipoteze și prejudecăți vechi. 

Susține Timea Junghaus, rromă născută în Ungaria, curatoare și activistă ce ocupă funcția de director executiv al Institut European pentru Artă și Cultură Rromă.

Am visat mereu să fiu considerat egal cu cei din jurul meu. Am avut același vis ca și strămoșii mei. Să nu fim nevoiți să ne ascundem identitatea pentru a supraviețui. Rromii trăiesc în Europa de 600 de ani. Acum, pentru prima dată, avem un loc pe care îl putem numi al nostru și șansa de a ne crea noi o imagine, în loc să ne creeze cei din exterior imaginea.

A precizat pentru The Guardian artistul vizual Sead Kazanxhiu, născut în Albania.

Inaugurarea primului Institut European pentru Artă și Cultură Rromă la Berlin