Locul în care un artist alege să-și expună arta este esențial pentru a-și transmite integral viziunea sa către public. Daca cei mai mulți dintre artiști se gândesc la oamenii de pe Pământ, iată că, un fotograf și-a propus să-și prezinte arta astronauților. Astfel, după 15 ani de încercări, Dr. Hersh Chadha a reușit să fie primul artist cu o expoziție de fotografie în spațiu. Fotografiile sale se află pe Stația Spațială Internațională datorită unei colaborări cu cosmonautul rus Col. Valery Korzun, care a făcut posibilă transportarea în spațiu a lucrărilor în cadrul Expediției 49-50, lansată anul trecut.
Fotograful de origine indiană Dr. Hersh Chadha este autorul unor cunoscute și apreciate cărți fotografice ce se regăsesc în bibliotecile universităților de renume precum Harvard și Stanford din SUA. Intitulate “Elements”, acestea ilustrează elemente din natură suprinse în cele peste 90 de țări pe care Dr. Hersh Chadha le-a vizitat. Pentru expoziția din spațiu artistul a ales să trimită lucrări cu flori, viu colorate, pentru a le oferi astronauților aflați pe stația spațială o legătură simbolică cu natura și viața de pe Pământ. Expoziția include o fotografie cu o floare specifică Dubaiului, care înflorește doar în apă fierbinte, fiind selectată de artist pentru a le reaminti astronauților că, asemenea acestei specii, ei se antrenează și se adaptează pentru a supraviețui condițiilor vitrege din spațiu.
Imagini cu prima expoziție permanentă pe Stația Spațială Internațională și astronauții care au dus-o în spațiu
Pentru mine o floare simbolizează frumusețea vieții. Nu le pot oferi o floare adevărată astronauților, dar le pot oferi fotografii cu flori pe care le-am făcut în călătoriile mele în jurul lumii. Astfel, când le vor privi, aflându-se în spațiu, vor putea experimenta o conexiune cu viața de pe Pământ.   Dr. Hersh Chadha pentru Duggal.com

Anul acesta în luna iunie, echipajul care a transportat fotografiile s-a întors pe Pământ, iar Dr. Hersh Chadha a fost invitat de onoare la evenimentul de primire al astronauților în “Orașul Stelar” din Rusia. Cu această ocazie, artistul a donat Centrului de Antrenament Cercetare Științifică și Testare a Cosmonauţilor “Iuri Gagarin” o colecție de 500 de fotografii realizate de-a lungul carierei sale.

PRIMA EXPOZIȚIE ÎN SPAȚIU