Hannu Huhtamo este un artist din Helsinki, Finlanda, care a surprins prin complexitatea cu care realizează picturile sale din lumină. Tehnica i-a fost introdusă în 2008 de către un prieten fotograf, iar de atunci, viața lui a căpătat un nou scop – să creeze lumi fantastice în întuneric. Inspirația vine din natură, motiv pentru care majoritatea lucrărilor sale ilustrează diferite flori și plante suprarealiste ce prind viață în cele mai neobișnuite locuri.

Întotdeauna m-a fascinat simetria pe care o regăsim în natură, mai mul decât orice altceva. Am început să dezvolt forme florale pentru a crea sculpturi de lumină, care să aibă un aspect organic. Sunt foarte interesat de modul cum definim ceea ce este sau nu frumos. Încerc să analizez acest lucru prin explorarea mediilor mai puțin obișnuite și prin locurile abandonate de la periferia orașului. Casele dărăpănate, uitate și revendicate de natură sunt, de obicei, cele mai interesante locuri în care descoperi frumusețea ascunsă. 

Afirmă Hannu Huhtamo pe site-ul său.

Galerie – Picturi din lumină de Hannu Huhtamo

Pictura cu lumină este o tehnică ce presupune setarea unui timp de expunere foarte mare a camerei foto într-un mediu întunecat, aceasta captând liniile lăsate de orice sursă de lumină mișcată în fața camerei. Metoda a fost descoperită în anul 1889 de către Étienne-Jules Marey și Georges Demeny în timp ce întreprindeau un studiu privind fiziologia aparatului locomotor al oamenilor și animalelor. Ulterior, tehnica este folosită de soții Frank și Lillian Moller Gilbreth în anul 1914, tot pentru un studiu. Aceștia au încercat să determine strategii de eficientizare a muncii prestate de către muncitori în diverse activități economice. În artă, este introdusă abia după 21 de ani, când fotograful avangardist Man Ray prezintă seria de lucrări intitulată “Space Writing”. Și celebrul Picasso a fost fascinat de această tehnică, fotografiile surprinse de Gjon Mili, în care pictorul desenează siluete în aer, fiind emblematice.

Arta de a picta fără a vizualiza subiectul picturii reprezintă o adevărată provocare pentru un artist, mai ales în cazul lui Hannu Huhtamo, care folosește mai multe instrumente și creează reprezentări simetrice. Pentru a obține lucrările eterogene dorite, acesta exersează și memorează ansamblul mișcărilor, asemeni unei coregrafii.

“Întunericul este pânza mea, Lumina îmi este pensulă”

sursă foto: hannuhuhtamo.com