Pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneția 2017 reprezentat de artista Geta Brătescu și expoziția sa “Apariții”, este unul dintre cele mai apreciate și lăudate pavilioane naționale după prima zi de previzionare. Criticii și publicații de specialitate precum Artnet, plasează Pavilionul României pe primele locuri în topurile celor mai interesante expuneri.

Expoziția se simte ca o mini-retrospectivă de tip muzeu al unui pionier al Conceptualismului Românesc și reunește mai multe serii din diferite momente din lunga sa cariera. Prezentarea include spectacole de studio din anii 1970, cum ar fi “Sleep”, sculptura performativă “No to Violence!” (1974), precum și seria de litografii “Mother Courage” din anii ’60, mamele desenate din 1997. La fel ca proiectul lui Barlow, această prezentare pare a fi cireașa de pe tort a unui an incredibil pentru Brătescu. Deși a fost mult timp un nume de uz casnic în țara sa natală, profilul internațional al lui Brătescu crește acum cu o rată exponențială. În urma unei expoziții lăudate la ora actuală la centrul de artă Camden din Londra, Brătescu s-a alăturat luna trecută lui Hauser & Wirth. Se pare că lumea artei – și acum, Veneția – nu se mai poate sătura de artista de 91 de ani. 

Artnet

5 Pavilioane naționale triumfale la Bienala de la Veneția, de la roboți finlandezi la inundații canadiene

Expoziția “Apariții” pune accent pe îmbinarea mediilor artistice, revelând caracterul mobil, deschis, performativ al artei Getei Brătescu, precum și proliferarea ideilor, fluxul debordant al imaginației și libertatea de manifestare care însoțesc creativitatea specifică acestei artiste.

Bienala de Artă de la Veneția și-a deschis porțile pe 10 mai 2017. Cea de-a 57-a ediție se intitulează VIVA ARTE VIVA, iar curator este Christine Macel. Previzionarea se desfășoară în zilele de 10, 11 și 12 mai, pe 13 urmând să aibă loc ceremonia de decernare a premilor și deschiderea oficială a expoziției pentru publicul larg. Locațiile Giardini și Arsenale vor putea fi vizitate până pe 26 noiembrie 2017.

Bienala de Artă de la Veneția 2017 - VIVA ARTE VIVA

Bienala de Artă de la Veneția 2017 – VIVA ARTE VIVAsursă foto: facebook oficial

VIVA ARTE VIVA include opere semnate de 120 de artiști, din 51 de țări, dintre care 103 artiști se află la prima participare. În ceea ce privesc bienalele naționale, 85 de țări sunt prezente în pavilioanele din Giardini, Arsenale și în centrul istoric al Veneției. Mai multe detalii despre programul și artiștii prezenți la Bienala din acest an puteți găsi pe site-ul oficial, facebook, youtube și instagram.

Pe lângă Pavilionul României, printre cele mai impresionante expoziții se numără: Pavilionul Eleveției reprezentat de Carol Bove și Teresa Hubbard/Alexander Birchler, Pavilionul Britanic cu instalații gigantice ale lui Phyllida Barlow, Pavilionul Canadei cu Geoffrey Farmer ce “inundă” Bienala și Pavilionul Finlandez reprezentat de Nathaniel Mellors și Erkka Nissinen, cu tematică S.F.

O altă instalație ce se bucură de succes este cea realizată de artistul Gyula Varnai de la Pavilionul Ungariei. Curcubeul său, care este format din 8 mii de bolduri, este o adevărată atracție pentru vizitatori și subiectul multor poze pe social media de la Bienală. (Vezi 10 INSTALAŢII CURCUBEU FASCINANTE)

Geta Brătescu – Expoziție Bienala de Artă de la Veneția 2017 – “Apariții” – autori Geta Brătescu, Magda Radu, Corina Bucea, Diana Ursan, Raymond Bobar, Dan Burzo, Frederic Eyl, Steffen Oestreich, Marian Manten.