Joi, 6 aprilie 2017, începând cu ora 19:00, arhitectul și scenograful Octavian Neculai a lansat în cadrul Galeriei Galateca din București vernisajul “FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic”.

“Într-un spaţiu oarecare, vreau să fiu din nou copil, să mă joc cu jucăriile făcute în timp cu alţi copii, cu oameni mari.”, spunea Octavian Neculai înainte de lansare și într-adevăr așa te simțeai când lăsai în urmă vuetul traficului și pașeai în galerie. Colajele cu schițe și fotografii ale pieselor de teatru precum “The Bach Files”, “Conversație după înmormântare”, “Orfeu și Euridice” sau “Carousel” îți captivau atenția imediat, iar pe măsură ce descopereai elementele de scenografie expuse realizai că din tavan, căluții înaripați “pluteau” deasupra publicului.

Seara a avut parte și de întâmplări inedite, începând cu momentul în care arhitectul și scenograful Octavian Neculai s-a urcat pe unul dintre exponate – pianul din piesa “Ivanov” – pentru a marca deschiderea oficială a expoziției “FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic”. În plus, la invitația acestuia, au mai spus câteva cuvinte Mihai Brezeanu și Alexandru Darie, tot de pe pian.

Elementele voluminoase din “Rața Sălbatică”, decorurile austere din Ivanov și “minunea” din opera “Lucia di Lammermoor” au fost menționate de Mihai Brezeanu în discursul său, iar “spectaculos” a fost cuvântul cheie pentru a descrie lucrările scenografice ale lui Octavian Neculai.

“Vă mulțumesc foarte mult pentru tot ce ați făcut până acum și pentru că m-ați invitat aici și sper să ne vedem tot aici peste 20 de ani cu un instrument și mai spectaculos decât acesta (referindu-se la pianul din “Ivanov”)”

Mihai Brezeanu

FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. GÂNDURI, CĂRĂRI ȘI LOCURI ÎN SPAȚIUL SCENIC - Octavian Neculai

“Nu m-am așteptat să fiu invitat să spun câteva vorbe despre, nu numai un foarte mare prieten, cel mai mare prieten al meu în teatru, ci și un mare scenograf. Ne-am găsit întâmplător și așa am rămas împreună, să facem foarte multe spectacole, întâmplător este vorba de teatrul Bulandra, dar am lucrat, așa cum vedeți acolo pe perete și la Belgrad, am fost în nu știu câte turnee împreună, nu știu câte situații complicate împreună…Puiu, cum îi spunem noi, Octavian cum îi spun alții, a avut și are îndrăzneala asta extraordinară, pe care o merită zic eu, de a ridica puțin cortina asupra muncii, a ceea ce a gândit împreună cu mine și cu mulți artiști care au fost în aceste spectacole. Eu îi urez să lucreze încă 20 de ani și să lucreze vreo 25 cu mine”

Alexandru Darie

​Printre cei prezenți s-au numărat prieteni, artiști care au lucrat cu Octavian Neculai, studenți și iubitori ai poveștilor scenografice spuse de Neculai pe scenele de teatru. În plus, nu doar că am admirat elementele expuse, dar am și ocazia să ne jucăm cu aparatele de vânt.

Inedita expoziție a avut parte și de un moment artistic – o scurtă interpretare acapella susținută de actorul Adrian Ciobanu, care a lucrat cu scenograful la piesa “The Bach Files”.

“FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic” este deschisă publicului larg și specialiștilor până pe data de 6 mai 2017. Expoziția va include workshopuri și conferinţe susţinute de personalităţi din lumea teatrului, dar şi cea a arhitecturii.

Mai multe detalii despre expoziție găsiți pe pagina dedicată vernisajului >>

FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. GÂNDURI, CĂRĂRI ȘI LOCURI ÎN SPAȚIUL SCENIC - Octavian Neculai

Octavian Neculai este Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură “Ion Mincu” Bucureşti; Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ” Ion Mincu” Bucureşti; Scenograf şi Consultant de Arhitectură la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra “Bucureşti; Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti since 2017. A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu, Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu.

Galerie imagini lansare expoziție “FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. GÂNDURI, CĂRĂRI ȘI LOCURI ÎN SPAȚIUL SCENIC” – Octavian Neculai

Galeria Galateca