Construite de către norvegieni în anul 1899, cele două colibe din Cape Adare au oferit adăpost primelor echipe ce au întreprins expediții științifice în Antarctica. Trecerea lor prin Cape Adare a lăsat în urmă peste 20.000 de artefacte, printre care notițe, hărtii, ziare, mâncare și haine, ce ajută la portretizarea unei imagini mult mai clare, detaliate a stărilor psihice și fizice prin care au trecut primii exploratori ai Antarcticii.

Coliba din Cape Adare – Antarctica – credit foto: Antarctic Heritage Trust

Una dintre cele mai cunoscute expediții întreprinse de către oameni în Antarctica a fost cea condusă de ofițerul englez Robert Falcon Scott în anul 1911. Din grupul său a făcut parte artistul, doctorul și omul de știință Edward Wilson, care a jucat un rol foarte important în cadrul expediției datorită expertizei sale vaste în medicină, botanică, zoologie și fizică.

Zona din Cape Adare în care se află cele două colibe este protejată prin lege, de restautarea sitului ocupându-se fundația din Noua Zeelandă, The Antractic Heritage Trust. În iunie anul acesta, experții implicați în proiect au făcut publică o descoperire extrem de interesantă, de importanță artistică și istorică deopotrivă – O pictură în acuarelă veche de 118 ani, aflată în stare perfectă, semnată chiar de Edward Wilson. 

O pictură realizată de exploratorul Edward Wilson în urmă cu peste 100 de ani – descoperită în stare perfectă în Antarctica

Am deschis portofoliul și am descoperit o pictură superbă… M-a cuprins frica, astfel că, am tresărit și am închis portofoliul înapoi. Apoi, am scos pictura și mă uitam la ea fascinată – culorile, vibrația… este o operă de artă superbă. Nu mi-a venit să cred că este acolo.

Mărturisește Josefin Bergmark-Jimenez, restauratoarea care a descoperit pictura printre lucrurile aduse de la Cape Adare.

Acoperit de mucegai, pene și excremente de pinguin, portofoliul în care se afla pictura a fost ticsit bine printre mormane de hârtii, protejând lucrarea de lumina soarele și de celelalte condiții de mediu care ar fi dus la deteriorarea acesteia. Astfel, după 118 ani, pictura este prezervată perfect. În plus, alături de toate artefactele găsite la sit, pasărea lui Wilson se va întoarce în coliba Cape Adare, după ce restaurarea este finalizată.

Pictură în acuarelă cu Certiide de Edward Wilson – credit foto: Antarctic Heritage Trust

Josefin Bergmark-Jimenez, restauratoarea care a descoperit pictura – credit foto: Antarctic Heritage Trust

Lucrarea ilustrează o pasăre din specia Certiide, fără suflare. Scrisul de pe aceasta consemnează: data “martie 1899”, cuvântul “Certiide” și semnătura “T.”. Autorul nu a fost identificat imediat, însă, după un an de cercetare a picturilor create de Edward Wilson, specialiștii au certitudinea că opera îi aparține.

Născut în 1872 în Cheltenham, Anglia, Edward Wilson este o personalitate recunoscută pentru activitatea sa ca naturalist, medic, om de știință și artist. În orașul natal îi sunt dedicate o galerie de artă, un muzeu, în care sunt expuse colecțiile realizate de acesta, precum și o statuie din bronz în onoarea sa, pe lângă clădirile municipalității. În Londra, o școală primară din Paddington îi poartă numele.

Edward Wilson și Robert Falcon Scott au împărtășit o adevărată relație de camaraderie. Au explorat împreună cu succes Antarctica pentru prima dată în anul 1901, descoperirile călătoriei fiind documentate de către Edward Wilson în picturile sale. Cea de-a doua expediție, cea din anul 1911, a făcut parte din celebra “cursă de aur” pentru cucerirea ambilor poli, în care echipajul dorea să fie primul care ajunge la Polul Sud. Din nefericire, expediția a dus la un sfârșit tragic pentru toată echipa, trupurile neînsuflețite ale lui Edward Wilson și Robert Falcon Scott fiind descoperite în noiembrie 1912. Vestea s-a răspândit în toată Europa în februarie 1913, când deja se știa că Polul Sud a fost cucerit de către norvegianul Roald Engelbert Amundsen.

Edward Wilson – credit foto: Canterbury Museum

Edward Wilson (1872-1912) – Scott Polar Research Institute Cambridge Exhibition: Visions of the Great White South (Bonham)., Public Domain, Link