Cu o tradiție de 122 de ani, Bienala de la Veneția este unul dintre cele mai semnificative evenimente de artă, ce reunește în orașul italian sute de artiști, curatori și public pasionat din toate colțurile lumii.

Concepută pentru a celebra nunta de argint a regilor Italiei, Umberto I și Margareta de Savoia, prima bienală s-a desfășurat în aprilie 1895. Aceasta s-a intitulat “Prima Expoziție Internațională de Artă a Orașului Veneția” și a inclus, pe lângă operele artiștilor italieni, o secțiune în care erau expuși artiști străini, aleși în urma unei jurizări. Bienala s-a bucurat de prezența a peste 200.000 de vizitatori, devenind rapid un eveniment de importanță majoră în lumea artei. De-a lungul timpului, au apărut numeroase bienale în alte domenii artistice, precum filmul sau dansul, toate realizate după modelul venețian.

Anul acesta, cei care nu au putut ajunge la Bienală pot experimenta în premieră un tur virtual inedit al evenimentului. Artsy propune publicului pe propria platformă web o serie de producții video interactive, realizate de Scenic, studio specializat în realitate virtuală, în colaborare cu banca elvețiană UBS. Îmbinând ultimele tehnologii de filmare în 360º, VR și realitate augumentată, filmele reuseșc să ne introducă atât în atmosfera expoziției internaționale, cât și în cea a orașului. Cele 9 episoade abordează istoria Bienalei, lucrările și spectacolele artiștilor, impresiile curatorilor și preferințele publicului prezent.

Ep. 1: Toward Venice

VEZI VIDEO

Ep. 3: Erwin Wurm

VEZI VIDEO

Ep. 5: The Magic World

VEZI VIDEO

Ep. 7: Carol Bove

VEZI VIDEO

Ep. 9: People's Choice

VEZI VIDEO

Ep. 2: Studio Venezia

VEZI VIDEO

Ep. 4: Faust

VEZI VIDEO

Ep. 6: Right Here, Right Now

VEZI VIDEO

Ep. 8: Dawn Kasper

VEZI VIDEO

Bienala de Artă de la Veneția se află la cea de-a 57-a ediție, sub titulatura “VIVA ARTE VIVA”. Cu 85 de bienale naționale organizate în pavilioanele din Giardini, Arsenale, centrul istoric al Veneției, evenimentul oferă o diversitate cultural artistică impresionantă. Este o experiență unică pentru toți participanții săi, fie că sunt vizitatori, curatori sau artiști. De menționat că, expoziția “Apariții” semnată de Geta Brătescu a atras atenția criticilor, care au desemnat pavilionul Românesc ca fiind una dintre cele mai interesante prezențe de la Bienală. Previzionările și ceremonia de decernare a premiilor au avut loc la începutul lunii mai, iar porțile sunt deschise publicului larg până pe data de 26 noiembrie 2017.