Alfred Rece și Anca Negescu – Expoziție “New Mankind” la Artfooly Gallery. Credit foto: Mihai T. Sava / Artwall

“Noua umanitate” ilustrată de Alfred Rece și bijuteriile de porțelan cu bestii - INTERVIU cu Anca Negescu și Alfred Rece

by STELUȚA ROȘCA STĂNESCU | ARTĂ PRIN GAURA CHEII, la SMART FM

Steluța Roșca Stănescu: Anca Negescu este proprietar și curator al galeriei de artă contemporană Artfooly din București și tot ea este și curatoarea proiectului “WHAT IF I FLY”… creatoarea, mai exact, a proiectului “WHAT IF I FLY”. Cu acest proiect a fost prezentă în studioul Smart FM cu câteva luni în urmă, unde, împreună cu artista Anca Popescu, ne-au dezvăluit cum au luat naștere bijuteriile de porțelan, componente ale proiectului “WHAT IF I FLY”. 

Anca Negescu, unde sunteți cu proiectul ăsta acum?

Anca Negescu: Suntem foarte bine. A crescut foarte repede și foarte frumos. De curând, am participat la “Autor” – este un Târg Internațional de Bijuterie Contemporană prestigios, după cum prietenii știu. Am fost foarte bucuroasă să fim acceptați acolo cu noua noastră colecție “Beasts and Their Humans”. Ne-am bucurat de multă apreciere, succes, recomandări și totul a culminat cu premiul Premiul Molecule F, pe care mi-l doream foarte mult și pe care l-am și primit. Acum urmează să demarăm colaborarea cu ei și să lansăm următoarele colecții la care deja lucrăm. Pasul următor, pe care am vrea să-l facem, este să mergem și la târguri internaționale de bijuterie contemporană.

Embracing the beast – WHAT IF I FLY – Anca Popescu – credit foto: Ciprian Udrescu

SRS: Tot în emisiunea trecută, ne povesteai și de schimbările pe care ți le propuneai cu Galeria Artfooly. Aici în ce fază ești?

Anca Negescu: (râde) De multe ori, viața decurge foarte diferit de felul în care o planificăm, dar constat că se așează lucrurile întodeauna așa cum este cel mai bine, chiar dacă nu se așază așa cum ne-am gândit noi la început. Am început să fac expoziții și în alte locații, nu doar într-o locație fixă, doar a noastră. Au ieșit bine și ne-a plăcut foarte mult chestia asta, cum se-ntâmplă și cu expoziția de față, care este într-o locație foarte frumoasă, dar care nu este locația noastră definitivă, și care se bucură de un mare succes. Mă refer la expoziție cât și la locație. Dar, nu am renunțat la planul nostru de a găsi un spațiu propriu, adică, dorim să cumpărăm un spațiu pe care să-l folosim pentru proiectele noastre și să fim independenți din toate punctele de vedere. Doamne Ajută să găsim un spațiu cât mai frumos și cât mai curând. Sper eu ca, în toamnă, să deschidem porțile.

SRS: Astăzi, ești din nou aici în studioul Smart FM la emisiunea “Artă prin gaura cheii”, de data aceasta în calitate de curator al acestei ultime expoziții despre care spuneai că este într-un spațiu nou, expoziție de pictură intitulată “NEW MANKIND” și semnată de pictorul Alfred Rece. Aș vrea să începem cu datele tehnice. Cât timp durează acestă expoziție și unde poate fi văzută? 

Anca Negescu: Ea a fost vernisată pe 8 iunie și este deschisă de miercuri până vineri între 12:00 și 18:00, până pe 29 iunie inclusiv. Poate fi văzută la Artfooly Gallery, toate detaliile sunt pe pagina noastră de Facebook, Instagram, pe profilul galeriei de pe artsy.net, este undeva în zona Cișmigiu și va așteptăm cu drag.

Expoziție “NEW MANKIND” – Alfred Rece – Artfooly Gallery – credit foto: Anaid Cercel

SRS: Începusem discuția despre expoziția de pictura “NEW MANKIND”, aflată zilele acestea la “Artfooly Gallery”. Anca Negescu, curator al acestei expoziții, cine este pictorul Alfred Rece și ce ne propune cu această expoziție?

Anca Negescu: Alfred s-a născut în 1969 la Craiova, unde locuiește și lucrează și în prezent, a făcut studiile de artă la București, în anii ’90 a fost parte din grupul “Crinul” alături de artiști precum Valentin Boboc, Francisc Chiuariu, Cătălin Burcea, Marian Maria și ne propune o perspectivă inedită asupra prezentului pus față-n față cu trecutul. Avem cadre descrise cromatic printr-un contrast și anume, scenele din trecut sunt în tușe de alb-negru și gri, personajele care reprezintă “the new mankind” sunt în culori destul de intense, marea majoritate. Nu vreau să interpretez foarte mult lucrările lui, prefer să-l las pe fiecare privitor să-și aducă propria interpretare. Din experiența pe care am căpătat-o la galerie, am observat că aceeași lucrare privită de 10 oameni diferiți, primește 10 interpretări diferite și asta este foarte interesant. Nu putem să spunem că una este greșită și alta este corectă, pentru că oamenii interpretează arta în funcție de sensibilitățile și experiențele proprii. Și avem în speță două categorii: adulți din “new mankind” și copiii (SRS: Personajele surprinse de Alfred Rece) …personajele surprinse de el. Scenele din trecut, fie sunt secvențe din lucrări celebre cum ar fi “Parabola Orbilor” sau fotografii celebre de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, care sunt arhicunoscute, acel celebru sărut care a fost și pe coperta revistei Life, între un marinar și o asistentă… ei nu se cunoșteau, dar a avut loc acest sărut spectaculos surprins de fotografi și devenit… (SRS: De bucurie că s-a terminat războiul) …pe care el îl surprinde în două lucrări. Este acea secvență surprinsă… același moment surprins de doi fotografi diferiți și cadrele sunt ușor diferite. Și în expoziție sunt așezate una lângă alta, ca într-o secvență de film, personajul, așa zis modern, din fiecare lucrare este diferit însă. Vă invit să veniți să vedeți despre ce este vorba, de aceea nu vreau să dau foarte multe detalii, nici n-aș putea să descriu în cuvinte imaginile lui Alfred. Sunt spectaculoase și te atrag. Am observat că toți cei care au venit să vadă expoziția au petrecut foarte mult timp în fața fiecărei lucrări. Asta nu se-ntâmplă la toate expozițiile.

SRS: Am postat și pe pagina de Facebook – “Artă prin gaura cheii” afișul acestei expoziții intitulată “NEW MANKIND”, semnată de pictorul Alfred Rece. Lângă această fotografie, aveți un link de pe artsy.net, un link cu profilul pictorului Alfred Rece.

Anca Negescu, cum l-ai cunoscut pe Alfred Rece, cum l-ai ales pe el?

Anca Negescu: Ne-a ales destinul. Eram la vernisajul lui Francisc Chiuariu cu ceva timp în urmă și Francisc a venit să mă întrebe dacă mai am loc în portofoliu de noi artiști. Eu încerc să mențin portofoliul galeriei cât mai restrâns pentru a putea să mă ocup cât mai bine de fiecare dintre artiști, dar niciodată nu spun nu, dacă văd un artist a cărui operă îmi place foarte mult (SRS: Important, în primul rând, este să vezi artistul respectiv, ce face) …bineînțeles (râd împreună). Artistul poate să fie minunat, dacă eu nu simt că vorbește într-un anumit fel ceea ce face, nu pot să lucrez cu el, pentru că n-aș putea… dacă eu nu sunt convinsă, nu pot să conving pe nimeni. Atunci ăsta este criteriul.

Hiroshima. Children redrawing reality, their light shining bright, full of hope – Alfred Rece – “New Mankind”
Este o chestiune de “gut instinct”… nu este ceva gândit, este ceva simțit. Și Francisc a spus: – Uite, dacă ești interesată, vă pun în legătura. – Nu știu dacă sunt interesată, dar desigur, dă-i te rog adresa mea de e-mail. Alfred mi-a trimis câteva imagini cu lucrări și câteva cuvinte, în care îmi povestea despre proiectul lui, “NEW MANKIND”. Mi-au plăcut foarte mult imaginile, dar pentru că nu pot să mă conving decât dacă le văd în realitate, l-am rugat să vină cu… am făcut o selecție dintre imaginile trimise și i-am spus: – Te rog, vino până la București să le văd în realitate. A venit, s-a confirmat ceea ce văzusem online. Mi-a plăcut foarte mult el, ca om, am comunicat foarte bine de la început și asta este foarte, foarte important, pentru că altfel, nu pot să colaborez sub nicio formă cu cineva. Nu pot să spun că am întemeiat o mică familie de artiști, dar așa se simte, așa simțim și ne ajutăm foarte mult unii pe alții, ne susținem unii pe alții.

Nu suntem mulți, dar colaborăm foarte bine. Am și un #hashtag pe care-l iubesc foarte mult: #artfoolyartistsandfriends și îl folosesc tot timpul. El s-a alăturat familiei noastre cu succes și mă bucur foarte mult pentru el, cred că are un cuvânt frumos de spus în arta românească și în arta internațională. Și ceea ce creează el, nu este legat de un anumit context geografic, este valabil oriunde în acest moment și probabil că va fi valabil și peste foarte mult timp. Sunt convinsă că are multe noi idei, pe care abia aștept să le văd și eu.

SRS: Mi-am dorit foarte tare să fie și Alfred Rece în această seară alături de noi în studioul Smart FM. Din păcate nu s-a putut. Am înțeles că este și profesor și nu putea să plece din Craiova și să vină luni seara la emisiunea noastră, dar o să vorbim în câteva momente cu el la telefon.

“Self portrait”, Alfred Rece – “New Mankind”

“Eu cred că artistul trebuie să fie un fin analist al acestei lumi, un ochi critic al umanității” – Alfred Rece

SRS: Vorbim în această seară despre expoziția de pictură “NEW MANKIND”, aflată în zilele acestea la Artfooly Gallery. Pentru că nu a putut să fie lângă noi aici, în studioul Smart FM – Un radio cu emoție, îl avem acum prin telefon pe pictorul Alfred Rece, care semnează această frumoasă expoziție.

Bună seara, Alfred Rece!

Alfred Rece: Bună seara și mulțumesc pentru invitație! Bună seara, Anca!

Anca Negescu: Bună seara!

SRS: Am să trec foarte repede la întrebările directe, pentru că o scurtă prezentare a pictorului Alfred Rece deja a făcut-o Anca Negescu, aflată aici, lângă mine, în studio. Așa că, Alfred Rece, de ce expoziția se numește “NEW MANKIND”?

Alfred Rece: Da, “NEW MANKIND”, adică noua umanitate. Eu cred că artistul trebuie să fie un fin analist al acestei lumi, un ochi critic al umanității. Cred că trebuie să spunem adevărul și să nu mai mușamalizăm lucrurile care nu ne convin. Cred că și, totodată, trebuie să dăm o lumină, o speranță plină de lumină care să poată schimba noua umanitate a omului recent. Și de aceea, cred că în compozițiile mele am reușit sau vreau să cred că am reușit să transmit această lumină. Eu nu cred că un artist trebuie să fie angoasat în momentul în care pictează și să fie plin de tenebre și să nu dea nici o speranță nici lui, nici celorlalți. De aceea, în compozițiile mele, dacă ați văzut expoziția (merită văzută), am încercat să introduc două lumi. O lume a prezentului, o lume a contemporaneității, astfel, în antiteză cu o altă lume, nu demult apusă, o lume din perioada celui de-al doilea război mondial, în care s-au întâmplat atâtea lucruri urâte și rele. Dar, totodată, omul a avut puterea să se ridice.

De ce pun în antiteză cele două lumi, pentru că în unele dintre compozițiile mele, introduc niște imagini surprinse extrem de bine de Alfred Eisenstaedt, în care oamenii pleacă la război, au puterea să spere și să se îmbrățișeze, să se sărute. Astfel îi reprezint și eu. În paralel, ca o juxtapunere, introduc un personaj din zona omului recent, în care omul, eventual, este vestimentat într-un personaj pe care l-am introdus, Lady Gaga, vestimentat într-o voce de tablă… simbolizează “don’t touch me”. În paralel, oamenii care treceau prin suferințe cumplite, totuși, găseau puterea să spere și să creadă că iubirea este mai prețios decât orice. Și spun, noua umanitate, cum numesc, de altfel noua mea expoziție, pentru că eu cred că nu trebuie să pierdem absolut nimic din ceea ce a fost bine în trecut.
Pictură, Alfred Rece – “New Mankind”

Sigur că, astăzi, modernitatea în care ne aflăm este extraordinară, ne-a făcut să avem o viață extrem de lejeră. Dar, pe de altă parte, a reușit să ne înstrăineze pe unii față de ceilalți și să ne introducă într-o lume a internetului, în care iubirea pe care ne-o arătăm unii celorlalți, este destul de șubredă. Adică, trăim într-o realitate virtuală și cred că mai avem ceva de învățat din trecutul nostru, mă refer la partea bună a lucrurilor. Și nu numai astfel de compoziții am introdus în expoziția mea, dar și alte sclipiri de speranță.

 “Casting Blame”, Alfred Rece – din expoziția “New Mankind”

Să zicem, niște tineri privesc cu mirare o lucrare arhicunoscută. Am introdus un detaliu  dintr-o pictură a lui Pieter Bruegel – “Parabola orbilor”, în care cei tineri se uită la acea compoziție arhicunoscută, care, după cum știm bine, este o compoziție cu subiect biblic și anume, dacă te iei după un orb, nu ai cum să nu ajungi într-o prăpastie. Deci, mă gândesc că, acești tineri din ziua de astăzi, este posibil să… și în bine. Adică, nu vrea să subliniez numai părțile negative ale epocii contemporane, cât și speranța și lumina pe care eu vreau să o transmit. Și mai mult decât atât, și aicea închei puțin, cred că avem un singur sens pe Pământ și anume, trebuie să reînvățăm să iubim. Trebuie să ne iubim unii pe ceilalți și să facem o lume mai buna. Cred că e foarte important lucrul acesta, să nu ne izolăm foarte tare unii față de ceilalți.

SRS: Frumos gând, frumos spus. Ce înseamnă această expoziție pentru artistul Alfred Rece?

Alfred Rece: Pentru mine este extraordinar pentru că am reușit să colaborez cu Anca Negescu.

Anca Negescu: Și pentru mine este extraordinar că am colaborat, Alfred. Sper să avem multe expoziții în viitor.

Alfred Rece: Așa cum spuneam mai devreme, speranța este și de partea mea. Și eu sper că o să fie bine, iar prin intermediul Ancăi putem transmite… omenirii, de ce nu? …lucrurile bune pe care eu le simt.

SRS: Alfred Rece, mulțumesc pentru aceste cuvinte frumoase și sper ca la următoarea expoziție pe care o vei face împreună cu Anca Negescu, să ai timpul necesar să ajungi aici, în studioul Smart FM.

Alfred Rece: Cu mare drag, cu mare drag.

SRS: Seară minunată!

Alfred Rece: O seară minunată și dumneavoastră și ție Anca!

Anca Negescu: Mulțumesc, Alfred!

SRS: Anca Negescu, proprietar și curator al galeriei de artă contemporană Artfooly Gallery din București, ți-am urmărit activitatea de pe pagina de Facebook și știu că ai fost la “Art Athina”. Povestește-ne puțin, ce înseamnă “Art Athina” și cum a fost?

Artfooly Gallery @ Art Athina 2017
Anca Negescu: “Art Athina” este unul dintre cele mai vechi târguri de artă din Europa și a avut loc în mai la Atena. Am fost invitați la secțiunea “Highlights” a târgului. În secțiunea aceasta, ei invită galerii pe care ei le consideră foarte interesante și promițătoare, în general galerii tinere, majoritatea galeriilor participante la secțiunea “Highlights” anul acesta au fost din Statele Unite. Noi am fost singura galerie românească de la “Art Athina – 2017”. Am fost acolo cu patru artiști: Zoița Delia Călinescu, Mircea Moroianu, Claudiu Presecan și Sergiu Chihaia. Absolut toți s-au bucurat de un succes nemaipomenit, atât succes de public cât și succes de presă. Au apărut foarte multe articole în presa grecească. The Art Newspaper Greece mi-a luat două interviuri filmate, sunt pe pagina noastră de Facebook, pe site-ul galeriei și pe site-ul lor (pe site-ul lor este mai greu de găsit în pagină pentru că este scris în greacă). Din păcate, n-am reușit să parcurg tot ce s-a scris despre participarea Artfooly Gallery și despre artiștii noștri acolo, pentru că nu înțeleg limba greacă, dar mi-am propus ca după ce ne mai liniștim (pentru că a fost o perioadă extrem de plină pentru noi), să scriu propriul material cu niște linkuri la ce ceea ce s-a scris (au mai apărut și niște articole în limba engleză) și să facem un fel “follow-up” la participarea noastră de la “Art Athina”, pentru că m-am bucurat foarte mult să văd că artiștii noștri sunt atât de apreciați, atât de public, căt și de presa de-acolo.

WHAT IF I FLY – “Colecția <<Beasts and Their Humans>> prezintă niște subiecte tabu…”

SRS: Ce planuri de viitor ai, cu ce ne întâlnim data viitoare când vei fi din nou aici, în studioul Smart FM? Este o invitație directă (râd împreună).

Anca Negescu: Cu mult drag. Îmi face întotdeuna multă plăcere să vin la tine în emisiune.

Am multe planuri de viitor. Încerc să le schițez doar, pentru că viața mi-a demonstrat că nu merge întodeauna pe drumul pe care îl vreau și e mai bine să urmezi calea ce ți se arată, decât să te încăpățânezi să te ții de niște planuri fixe. Dar, în mare, doresc să găsim un spațiu pentru galerie, pe care să-l cumpăram și care să ne permită niște proiecte… probabil de mai mică anvergură, pentru că nu avem buget foarte mare, dar de calitate. După 2 ani și jumătate de experiență, am ajuns la concluzia că vreau să fac mai puține expoziții pe an și să fac și proiecte atipice, despre care nu vorbesc în momentul ăsta, voi vorbi atunci când se-ntâmplă. În paralel, proiectul “WHAT IF I FLY” cu bijuterie de artă din porțelan a luat atât de mare amploare, încât, îmi solicită prezența din ce în ce mai mult și atunci va trebui să găsesc o modalitate să le balansez corect pe ambele. Despre “WHAT IF I FLY” am povestit mai devreme. Așadar, ne vedem începând din toamnă cu noi expoziții. Aș vrea să menționez o expoziție care nu știu sigur dacă se va întâmpla până la sfârșitul anului, două expoziții pe care vreau să le fac neapărat, dar nu știu dacă se vor întâmpla până la sfârșitul anului sau în primăvara viitoare. Asta depinde de multe amănunte pe care, încă nu le cunoaștem. Una dintre ele este expoziția Deliei Călinescu – Zoița și cealaltă este expoziția lui Sergiu Chihaia. Evident că mai sunt și altele în plan, dar, deocamdată, le păstrăm surpriză.

SRS: Bijuteriile pe care le faceți, păpușile de porțelan, cu semnătura Ancăi Popescu… unde pot fi găsite?

Anca Negescu: Ele pot fi găsite, deocamdată, pe site-ul nostru whatififly.ro. Mai postăm uneori fotografii și pe Facebook. De mult ori nu mai apucăm să le punem pe site pentru că ne sunt comandate de pe Facebook. Avem un atelier, dar ne vom muta de acolo… deocamdată este tot în zona Cișmigiu. Nu știu unde vom fi în toamnă și în curând vom avea prezență și în Molecule F.

SRS: Ați trecut și la alte personaje, ați depășit faza balerina?

WHAT IF I FLY – Balerine – Anca Popescu

Anca Negescu: Balerinele vor exista întodeauna, pentru că sunt best-seller și toată lumea le dorește. Dar, colecția “Beasts and Their Humans” prezintă niște subiecte tabu… într-o oarecare măsură… și anume, are ca personaje centrale porcul și liliacul. E o provocare pe care Anca Popescu a vrut să o adreseze publicului. De obicei, aceste două animale sunt interpretate fie… sunt percepute fie cu teamă, în cazul liliacului… sau repulsie, fie cu diverse conotații umoristice… să nu spun mai mult decât atât (râde)… în ceea ce privește porcul. Cu toate astea, ne-am bucurat foarte mult să vedem că a avut un succes nemaipomenit. Nu au fost doar ele, personajele colecției. Am avut siluete umane cu urechi de animal, de exemplu: păpuși cu cap de liliac și așa mai departe… lilieci cu cap de om și diverse combinații. Este vorba despre bestia din fiecare, pe care Anca, prin procesul de creație, a vrut să o aducă la suprafață și s-o reinterpreteze și să arate că, prin artă, chiar și bestia interioară poate să capete o nouă formă… e foarte îndrăgită de public și ne bucurăm foarte mult. Avem multe cereri, am epuizat stocul. Urmează, săptămâna viitoare să avem o nouă serie de bijuterii. Foarte multă lume așteaptă diverse piese din colecția asta.

SRS: Mă bucur să aud că această poveste cu bijuteriile din porțelan funcționează și are atâta priză la public.  Anca Negescu, îți mulțumesc pentru noile știri pe care ni le-ai adus.

Anca Negescu: Mulțumesc pentru invitație și pentru o emisiune foarte plăcută.

SRS: Cu mare drag, în orice moment aveți proiecte noi și treaba merge bine.

Mulțumesc și îți doresc succes în continuare!

Anca Negescu: Mulțumesc!

Liliac – WHAT IF I FLY – Anca Popescu – credit foto: Ciprian Udrescu
So what about pigs? – WHAT IF I FLY – Anca Popescu