Anul 2017, spre deosebire de anul trecut, este mult mai bogat din punct de vedere al artei, fiind marcat de inaugurarea a mai multor muzee în spațiul cultural mondial, de la Africa de Sud și Canada până în Abu Dhabi. Arta modernă și contemporană ocupă locul central prin deschiderea în premieră de muzee în orașe ce nu au avut astfel de instituții până acum. Cele mai remarcabile muzee ce-și deschid porțile în anul 2017 au fost selectate de către publicația online The Spaces, printre acestea numărându-se muzee dedicate Bibliei și celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astfel, începând cu luna iunie, Kazahstan găzduiește “Astana World Expo” într-o clădire proiectată ecologic, care nu are nevoie de resurse energetice externe, este auto-sustenabilă. Tot într-o construcție cu o arhitectură fascinantă se va afla “King Abdulaziz Centre for World Culture” din Dhahran, Arabia Saudită. Ridicată în deșert, aceasta ilustrează forme de pietricele realizate la scară largă. Polonia comemorează Al Doilea Război Mondial prin muzeul “Second World War Museum” din Gdańsk, al cărui design constrastant este menit să reflecte istoria tragică și plină de suferință prin care a trecut poporul polonez.

În Cape Town, Africa de Sud, omul de afaceri Jochen Zeitz a ridicat prima galerie internațională a țării, “Zeitz Museum of Contemporary Art Africa”, ce prezintă publicului o impresionantă colecție de artă a continentului african. Tot o primă galerie internațională de artă modernă se va deschide spre sfârșitul anului 2017 în Jakarta, capitala Indoneziei, sub titulatura “Museum of Modern and Contemporary Art in Nusantara”.

Deosebite sunt și locațiile alese pentru unele dintre noile muzee, arhitecții transformând clădiri inedite în veritabile centre cultural-artistice. Un exemplu proeminent este cel din Toronto, unde o structură industrială înființată în urmă cu 20 de ani primește o nouă identitate și este transformată în “Museum of Contemporary Art”.

Unul dintre cele mai așteptate proiecte este “Louvre Abu Dhabi” din Emiratele Arabe Unite, al cărui schiță în variantă virtuală a impresionat întreaga lume. După o întârziere de 5 ani, muzeul din mare va avea în sfârșit inaugrarea anul acesta și promite o experiență suprarealistă în care arta se îmbină cu elementele naturii.

“Astana World Expo”, Kazahstan

Inaugurare în iunie 2017

“Second World War Museum”, Gdańsk, Polonia

Inaugurare în prima jumătate a anului 2017

“Exhibition Road at the V&A”, Londra, UK

Inaugurare în iulie 2017

“King Abdulaziz Centre for World Culture”, Dhahran, Arabia Saudită

Inaugurare în a doua jumătate a anului 2017

“Zeitz MOCAA”, Cape Town, Africa de Sud

Inaugurare în septembrie 2017

“Museum of the Bible”, Washington, DC, SUA

Inaugurare în noiembrie 2017

“Yves Saint Laurent Museum”, Marrakesh, Maroc

Inaugurare în toamna anului 2017

“National Museum of Contemporary Art (EMST)”, Atena, Grecia

Inaugurare în toamna anului 2017

“Museum of Contemporary Art”, Toronto, Canada

Inaugurare în toamna anului 2017

“Louvre Abu Dhabi”, Emiratele Arabe Unite

Inaugurare în noiembrie 2017

“ICA” Miami, SUA

Inaugurare în decembrie 2017

“Beit Beirut”, Liban

Inaugurare la sfârșitul anului 2017

“Museum of Modern and Contemporary Art in Nusantara”, Jakarta, Indonezia

Inaugurare la sfârșitul anului 2017

sursă foto: The Spaces