“Muza Adormită” de Brâncuși

Casa de licitații Christie’s a anunțat că are o lucrare de Brâncuși, care este una dintre ultimele două ținute în afara colecțiilor muzeale (Institutul de Artă din Chicago și Muzeul de Artă Metropolitană din New York au fiecare câte una, iar Musée National d’Art Moderne, Centrul Georges Pompidou din Paris găzduiește perechea rămasă, precum și modelul original din ghips).

Christie’s va oferi sculptura lui Constantin Brâncuși “Muza adormită” ca un punct culminant al licitației sale de artă impresionistă și modernă în New York, iar piesa este estimată la 20-30 milioane de dolari, potrivit artmarketmonitor.com“Muza adormită” se numără printre cele mai mari realizări din istoria sculpturii. Purificarea drastică a formei și a rezonanței emoționale marchează începutul unui nou limbaj sculptural.

Mai întâi concepută în marmură în 1909-1910, “Muza adormită” a fost realizată de Brâncuși în șase versiuni de bronz până în 1913. Patru bronzuri sunt găzduite astăzi în muzee – Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Institutul de Artă din Chicago și două exemplare sunt la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris – în timp ce alte două, inclusiv lucrarea prezentă, rămân în colecții private. “Muza adormită”, care va fi oferită spre vânzare la Christie’s în luna mai, a fost achiziționată de distinsul colecționar francez Jacques UImann în anii 1950 și a rămas în familia sa până în prezent.

“Muza adormită” este prima din seria de sculpturi ovale ale lui Brâncuși, care marchează începutul muncii mature a artistului și avansul său spre abstracție pură. Forma capului femeii adormite a fost distilată într-o ovală aproape perfectă, puritatea conturului fiind marcată doar de aluzii subtile la caracteristicile fizice ale modelului.

sursă foto: artmarketmonitor.com