Un bloc de locuințe cu 19 etaje din Paris a fost complet transformat de către artistul spaniol Okuda. Acesta a creat un graffiti ce ilustrează propria interpretare a binecunoscutei capodopere “Mona Lisa”. Rezultatul este spectaculos. Recunoscut pentru stilul său caracterizat de modele geometrice multicolore îmbinate cu forme organice, Okuda a realizat în Capitala Franței unul dintre cele mai înalte desene murale din Europa. În viziunea sa, Gioconda este o femeie multiculturală, îmbrăcată cu diverse textile ce înglobează diferite părți ale lumii. Lucrarea lui Okuda face parte dintr-un proiect îndrăzneț inițiat de primarul Arondismentului 13 din Paris, Galeria Itinerrance și Galeria Mathgoth, prin care artiști din întreaga lume sunt invitați să creeze graffiti-uri de mari dimensiuni pe 32 de blocuri de locuințe. Creând un adevărat muzeu în aer liber, programul Street Art 13 își propune să metamorfozeze clădirile seci prin artă, astfel, acestea primesc o nouă identitate.

“Mona Lisa” lui Okuda se întinde pe o suprafață de 50 de mp, iar realizarea ei a durat 5 zile. Odată cu publicarea unor fotografii pe rețelele de socializare, mulți oameni au început să se intereseze de locația unde se află opera pentru a o putea vizualiza în realitate.

“Mona Lisa” de Okuda – Graffiti în Paris

Okuda San Miguel s-a născut în 1980 în Santander, Spania, unde a început să realizeze graffiti-uri pe clădiri sau fabrici abandonate. Ulterior, s-a mutat în Madrid, unde a studiat arte plastice la Universitatea Complutense. De la început, Okuda a fost hotărât să-și dezvolte propriul stil, propria identitate vizuală. Își descrie limbajul iconografic ca fiind Suprarealism-Pop, cu esențe de street art. Este multidisciplinar, manifestându-se în diferite forme – graffiti, pictură, sculptură, chiar și tapiserie. Astfel, lucrările sale sunt prezente atât pe străzile orașelor, cât și în galerii din întreaga lume. Unul dintre cele mai semnificative proiecte ale sale este “La Iglesia Skate”. Asemenea artiștilor emblematici precum Michelangelo sau Sandro Botticelli, Okuda a pictat capela unei biserici. Cu o vechime de peste 100 de ani, lăcașul sfânt din Spania era abandonat de ani buni, Okuda transformându-l într-o operă de artă.

În general, opera mea vorbește despre războiul dintre forțele naturii și om, dintre modernitate și tradițional, despre autodistrugere, existențialism. […] Îmi place să folosesc contradicții care invită oamenii la reflecție. […]  Sunt fericit că sunt un pic în afara pieței de artă obișnuită. Asta îmi oferă posibilitatea să călătoresc foarte mult și mai ales să realizez graffiti, pasiunea mea de bază. În același timp, realizez lucrări pentru branduri, expoziții și proiecte de sudio. Îmi place să fac lucruri diferite. Nu este tipul de artă care te ține captiv în studio. […] Cred că cel mai liber mă simt când sunt la înălțime. Sunt pe macara cu muzica în urechi și mă simt cel mai liber. Când sunt singur la o înălțime de 6 etaje, mă aflu pe norul meu. Este un sentiment incredibil. 

Okuda - Fragmente din interviul oferit site-ului restosdecultura.com

Video interviu Restosdecultura – Okuda – “La Iglesia Skate”

sursă foto: Facebook OKUDART