Muzeul de Artă Modernă din New York, MoMA, trece printr-o transformare radicală pentru a menține pasul cu necesitățile noilor manifestări de artă contemporană, dar și cu cerințele socialului urban din Manhattan. Așa cum declară chiar reprezentanții muzeului, MoMA este mult mai mult decât un spațiu în care sunt expuse operele de artă, este un centru de relaționare în care oamenii împărtășesc idei, concepte. Proiectul de refacere a arhitecturii se desfășoară pe o perioadă de doi ani, o primă etapă fiind deja prezentată publicului în această vară.

Steven Cohen - sursă foto - money.cnn.com

Steven Cohen – sursă foto – money.cnn.com

Înființat în anul 1929 de Abby Aldrich Rockefeller, soția unuia dintre cei cinci fii ai magnatului petrolului Standard Oil – John D. Rockefeller, alături de prietenele sale Lillie P. Bliss și Mary Quinn Sullivan, Muzeul de Artă Modernă din New York a înflorit datorită susținerii permanente din partea filantropiștilor bogați americani. Donațiile generoase nu lipsesc nici astăzi, când MoMA derulează o renovare atât de costisitoare. Cel mai recent gest caritabil a venit din partea unui manager de fond de investiții, miliardarul Steve Cohen, care a donat 50 de milioane de dolari.

În schimb, Muzeul de Artă Modernă răsplătește cadoul primit prin denumirea celei mai spațioase galerii de la etajul 6 – “Steven and Alexandra Cohen Center for Special Exhibitions”.

Steve Cohen este un mare iubitor de artă contemporană și pictori impresioniști, deținând o colecție impresionantă de capodopere. Încă din anul 2000, acesta a investit masiv în artă, iar în prezent, colecția sa este estimată la 1 miliard de dolari. Dar, nu doar sumele exorbitante l-au făcut cunoscut pe Cohen în lumea artei, ci și gusturile sale excentrice. Miliardarul american este propietarul controversatei lucrări realizată de către Damien Hirst – “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Imposibilitatea morții fizice în mintea cuiva care trăiește)”, în care artistul a suspendat un rechin tigru într-un acvariu plin cu formol.

Magazin MoMA NY

Magazin – MoMA, New York

Bibliotecă MoMA

Bibliotecă – MoMA, New York

Conceput de arhitecții Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler, proiectul de renovare a muzelui se ridică la suma de 450 de milioane de dolari. Acesta presupune atât mărirea spațiului pentru galerii, cât și a spațiului destinat activităților sociale cu 30%, respectiv 25%. Astfel, noile galerii sunt gândite special pentru a găzdui o varietate bogată de expoziții de artă contemporană din toate mediile, fie că vorbim de instalații la scară largă sau lucrări media video și audio. În același timp, vor oferi publicului zone de lounge extinse, biblioteci și o stație de încărcare pentru smartphone-uri, tablete sau alte gadget-uri.

Prezentare proiect renovare MoMA

Credit foto: By Wikipedia Loves Art participant “trish – Uploaded from the Wikipedia Loves Art photo pool on Flickr, CC BY 2.5, Link