Relația dintre fotografie și pictură este una complexă. Considerate de mulți două arte independete și diferite, de fapt acestea se află într-o strânsă relație, nașterea fotografiei avându-și baza în pictură și în experimentele pe care artiștii le-au întreprins. Practic, fotografia a apărut din dorința de a realiza o pictură (o imagine) printr-un alt proces. Prima fotografie permanentă cunoscută în istorie este cea realizată de Nicéphore Niépce în 1826, iar în 1839 s-a anunțat oficial inventarea fotografiei și a aparutului foto.

Inevitabil, posibilitatea de a imortaliza pentru totdeauna o imagine a influențat lumea artei, în special pictura și toate curentele moderniste ce au apărut de atunci. Operele celebrilor artiști precum Claude Monet, Van Gogh, Paul Cézanne, Pablo Picasso sau Henri Matisse au căpătat formele pe care le cunoaștem și datorită faptului că se dorea realizarea unei diferențe clare între ceea ce poate oferi fotografia și arta picturii. În plus, unii dintre ei chiar nu apreciau fotografia, neconsiderând că poate fi o artă. Abia începând cu 1920, fotografia a început să prezinte un interes tot mai mare în lumea artei și a fost privită atfel în mediul artistic.

După aproape 200 de ani, barierele sunt încălcate, iar fotografia și pictura sunt îmbinate pe aceeași “pânză”. Selecția prezentată de publicația online mymodernmet.com ne arată cum arta contemporană și modernă prinde noi forme din ce în ce mai interesante, rezultatele fiind spectaculoase.

În lucrările prezentate predomină portretele suprarealiste și peisajele ciudate. Procedeele folosite pentru a crea operele inedite sunt variate. Unii artiști preferă să picteze direct pe fotografii, în timp ce alții creează colajele digital. Indiferent de metodă, rezultatele sunt extraordinare și ne fac să privim atât pictura, cât și fotografia dintr-o nouă perspectivă.

Stev’nn Hall

Stev'nn Hall

Flora Borsi

Flora Borsi

Valeria Trasatti

Valeria Trasatti

Gabriel Nardelli Araujo

Gabriel Nardelli Araujo

Painted Land

Painted Land

Labokoff

Labokoff

Gregory Scott

Gregory Scott

Elena Efremova

Elena Efremova

Aliza Razell

Aliza Razell

Nuestra

Nuestra

Chad Wys

Chad Wys

Mary Iverson

Mary Iverson

Gerhard Richter

Gerhard Richter

Helena Almeida

Helena Almeida

Lauren Coulson

Lauren Coulson

Yao Lu

Yao Lu