O echipă de români și-a propus să înființeze la București prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est – MATER. Conceptul inovativ a mai fost înființat cu succes în New York, Milano și Seoul, iar pentru universul urban bucureștean ar fi însemna o dezvoltare incredibilă ce atinge mai multe arii – cultural-artistice, educaționale, economice și sociale.

Ce înseamnă MATER? În primul rând, o colecție extinsă și constant reînoită de mostre de materiale, din toate categoriile – lemn, metal, piatră, textile, sticlă, finisaje etc. În primul an, biblioteca va pune la dispoziție peste 10.000 de materiale, iar fondatorii proiectului vor lucra cu rețeaua internațională Materiu fondată în Paris, pentru selecția celor mai noi și speciale materiale. În plus, toate acestea vor fi scanate și arhivate digital pentru a crea o bază de date online ce va include fișele tehnice și informații despre producători și distribuitori.

MATER - Logo gif

MATER va ajuta la solidificarea comunităților de profesioniști care lucrează cu materiale – arhitecți, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiști plastici, cercetători și  inventatori se vor intersecta într-un singur loc, facilitând astfel comunicarea între aceștia.

În afară de biblioteca de materiale, MATER va mai pune la dispoziție o Sala Multifuncțională, un spațiu cu o capacitate de 120 de persoane destinat organizării de conferințe, workshop-uri și alte evenimente conexe. Nu în ultimul rând, MATER va însemna și un HUB, adică un spațiu de co-working, atât cu birouri private, cât și cu mese de lucru la comun, ce pot fi folosite pentru studiu, întâlniri cu clienții etc.

De asemenea, proiectul își propune să aibă un impact educațional și are în plan mai multe facilități pentru elevi și studenți, încercând astfel să atragă cât mai mulți tineri care să experimenteze și să-și descopere aptitudinile artistice.

Spațiul principal de expunere din cadrul Bibliotecii – imagine și amenajare Wolfhouse Productions

Spațiul tip open space din cadrul hub-ului – imagine și amenajare Wolfhouse Productions

Configurația spațiului de bibliotecă cu cele 3 funcțiuni principale- Bibliotecă, Sala Multifuncțională și Hub. Axonometrie Wolfhouse Productions

Zona de lectură și expunere din cadrul Bibliotecii – imagine și amenajare Wolfhouse Productions

Meeting room & social spot – imagine și amenajare Wolfhouse Productions

Modul de expunere al materialelor din bibliotecă ce include organizarea pe categorii

Privind și dintr-o perspectivă economică, MATERIA va fi un sprijin pentru dezvoltatorii de materiale autohtoni, creând o infrastructură solidă pentru aceștia, lucru ce lipsește în momentul de față în România. În plus, fiind singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est, aceasta va atrage un flux internațional de specialiști și amatori de artă și va consolida imaginea Bucureștiului, de pol cultural artistic în Europa.

Costul total al proiectului se ridică la aproximativ 250.000 de euro. O parte din bani au fost acoperiți de partnerii MATER, iar în prezent există o campanie de crowfunding pentru a strânge 15.000 de euro destinați amenajării a 30 de module de expunere a materialelor din bibliotecă. Deschiderea oficială MATER este programată în octombrie 2017.

VIDEO Campanie crowfunding MATER – Biblioteca de materiale