Fotografiile tinerei artiste din Slovacia, Maria Svarbova, se bucură de succes internațional datorită antitezelor conceptuale ce dau dependență privitorului. Cu numeroase premii, expoziții solo și de grup, fotografa a colaborat cu publicații de renume precum The Guardian, EL Pais, Leica, Vogue Italia, Forbes sau Cosmopolitan. Lucrările sale au ajuns până în Taiwan, unde a realizat pentru cântăreața Hebe Tien un booklet pentru albumul “Day by Day” și un billboard de promovare, afișat pe impresionantul zgârie nori Taipei 101.

În lucrările sale, Maria Svarbova creează o poveste în care personajele sale statice, cu o atitudine gravă, inexpresivă, se regăsesc în locații cu arhitectură socialistă. În schimb, cromatica folosită este mereu în nuanțe calde, pastelate. Astfel, se creează o serie de contraste inedite. Imaginile par a fi rupte din trecut datorită arhiecturii socialiste, în același timp pot părea că reflectă o imagine S.F. determinată de postura robotică a personajelor. Aparent sunt lipsite de emoție, oamenii sunt precum niște obiecte, se confundă cu decorul, însă, după o privire îndelungată, fotografiile te copleșesc cu trăirile intense pe care le înglobează.

“Swimming Pool” – Maria Svarbova 

Maria Svarbova 

Artista, născută în 1988 în Slovacia, și-a urmat pasiunea începând cu anul 2010, iar din anul 2014, proiectul “Swimming Pool” a propulsat-o în atenția publicului, devenind extrem de popular în online. Fotografii realizate în bazinele publice construite în perioada socialistă sunt cele mai reprezentative imagini din portofoliul Mariei Svarbova. Seria continuă să se dezvolte și în prezent, artista abordând diferite teme și trăiri exprimate în aceste locații mai puțin obișnuite.

“Swimming Pool” este cea mai mare serie a Mariei. Începută în anul 2014, aceasta continuă să se dezvolte și în prezent. Determinată să găsească o locație interesantă, Maria este fascinată de spațiul piscinelor publice, lucru ce a contribuit la dezvoltarea stilului ei vizual. Sterilitatea, frumusețea geometrică a bazinelor vechi a stabilit tonul pentru aceste fotografii. Fiecare dintre ele prezintă o piscină diferită, construită de obicei în era socialistă, în diferite locații din Slovacia. Există o calitate aproape cinematografică în peisajele extrem de controlate pe care Maria le captează. Siluetele sunt în semi-mișcări, lipsite de fericire și entuziasm. Înghețați în compoziție, înotătorii sunt la fel de netezi și reci precum gresia din piscină. Culorile vibrează încet, într-o atmosferă de vis. În ciuda cadrului retro, imaginile evocă într-un fel și un sentiment futurist, ca și cum ar fi fost făcute într-un loc complet nepământesc. Nu există nici o emoție tulburătoare, nu există nici o individualitate în nemișcare. Detașarea artificială creată de viziunea Mariei permite o plăcere vizuală unică care nu poate fi atinsă în viața reală.

“Swimming Pool” - Maria Svarbova

GALERIE FOTO – MARIA SVARBOVA