Jeff Koons a prezentat un nou proiect artistic în Centrul Rockefeller din Manhattan, unde a instalat o variantă gonflabilă, gigantică a uneia dintre cunoscutele sale lucrări – “Seated Ballerin”. Măsurând aproximativ 14 metri înălțime, balerina inspirată de o figurină de porțelan rusească va putea fi admirată de public până pe 2 iunie. Proiectul îndrăzneț a fost realizat în colaborare cu Art Production Fund și Kiehl’s Since 1851.

Cred că “Seated Ballerin” este o imagine care transmite optimism și un sentiment de potențial pentru viitor. Să mă întorc aici, în Centrul Rockefeller cu “Seated Ballerina”, este o onoare, trebuie să mă ciupesc. Știți ce face arta fără efort? Este să conecteze toate disciplinele umane, iar când ești implicat în artă automat te implici și în fizică, filosofie, estetică, teologie, dans – toate disciplinele umaneJeff Koons pentru Time.com

Seated Ballerina mirror-polished stainless steel with transparent color coating 83 x 44 11/16 x 78 5/8 inches 210.8 x 113.5 x 199.8 cm © Jeff Koons 2010-2015

“Seated Ballerina”
mirror-polished stainless steel with transparent color coating
210.8 x 113.5 x 199.8 cm
© Jeff Koons
2010-2015

În America este luna Națională a Copiilor Dispăruți, iar gicantica instalație a lui Jeff Koons are ca scop aducerea la cunoștiință a campaniilor umanitare din această perioadă. “Seated Ballerina” a mai fost realizată de Koons într-o variantă mică de lemn, pictată și într-o lucrare de 2 metri înălțime, din oțel inoxidabil lustruit.

Jeff Koons este cel mai bine vândut artist în viață, cu un record de 58,4 milioane de dolari pentru lucrarea “Ballon Dog” (portocaliu) – înregistrat în 2013, la o licitație organizată de Christie’s în New York. În același timp, este unul dintre cei mai controversați artiști din lumea artei, unii critici considerând-ul un geniu artistic revoluționar, alții fiind de părere că opere sale sunt kitsch-uri. Cert este că Jeff Koons și-a dorit încă de la începutul carierei să fie independent față de piața de artă, pentru a-și exprima ideile artistice și a-și pune în practică proiectele. Când a întâmpinat primele probleme financiare, Jeff Koons s-a dus pe Wall Street, unde a lucrat cu succes ca broker de mărfuri.

Este pentru a treia oară când Jeff Koons expune în Centrul Rockefeller, impresionând prin sculpturile imense pe care erau plantate mii de flori – “Puppy” în 2000 și “Split-Rocker” 2014.

“Puppy” - Centrul Rockefeller 2000

“Puppy” – Centrul Rockefeller 2000

sursă foto:jeffkoons.com

“Split-Rocker” - Centrul Rockefeller - 2014

“Split-Rocker” – Centrul Rockefeller – 2014

sursă foto: artnet.com