Bună seara dragii mei, este luni, este “Artă Prin Gaura Cheii”. Începând de acum, timp de două ore, o să ascultăm o sumedenie de povești interesante, așa cum v-ați obișnuit, din lumea artei. Sunt Steluța Roșca Stănescu și vă invit să petrecem împreună pe frecvența 107,3 Smart FM – Un radio cu emoție. Veți asculta noile povești ale Iuliei Gorneanu, o mai veche și dragă prietenă Smart FM.

Să fim creativi, să fim smart, să fim noi! 

DESPRE IA ÎN EXPOZIȚIE LA BRUXELLES ȘI PROIECTELE ARTISTICE DERULATE ÎN BUCUREȘTI – INTERVIU cu Iulia Gorneanu

by STELUȚA ROȘCA STĂNESCU | ARTĂ PRIN GAURA CHEII, la SMART FM

SRS: Iulia Gorneanu… eu te consider, cumva, un motor.

Iulia Gorneanu: Dacă am, cumva, vreun talent pe planeta asta, este să adun oamenii în jurul meu, și sunt fericită pentru acest lucru.

SRS: Asta este clar, este un talent extrem de bine văzut până în acest moment. Iulia, ai trecut printr-o serie de întâmplări…

Iulia Gorneanu: Măi, de la ultima emisiune cu tine, e drept, că da.

SRS: …o serie de întâmplări grele pentru tine, care eu cred că ți-au schimbat viața, dar mulțumită lui Dumnezeu ai revenit în forță și te văd acum plină de bucurie, și plină de forță de muncă, și de dorința de a face lucruri în continuare. Mi se pare că ești chiar un pic mai puternică și mai dornică de a face decât atunci când te-am cunoscut pentru prima oară, deși, nici atunci nu mi se părea (râzând) ca erai prea leneșă.

Iulia Gorneanu: Mai conectată cu realitatea… puțin (râde).

SRS: Eu cred că ești, eu cred că ești suficient de conectată cu realitatea, mai ales că ai avut o serie de proiecte, în ultima perioadă, foarte frumoase și răsunătoare. Aș vrea să ne vorbești un pic despre ele, pentru că n-ai stat degeaba.

Iulia Gorneanu: Da, teoretic sunt în anul de recuperare după operația de transplant de ficat. Nu pot să stau locului (SRS: deși ar trebui) …da, ar trebui să-mi micșorez ritmul, dar au fost luni extrem de intense pentru mine, mai-iunie extrem de importante, iunie e o lună pe care o aștept de un an. Așa că nu puteam sa ratez momentul. Ce să spun Steluța… sigur că nu e simplă perioada prin care trec acum, dar este vindecarea mea prin artă, ca să spun așa. De cum am ieșit din comă am început să fac planuri împreună cu pictorița Elisabeth Ochsenfeld, care m-a vizitat la spital și m-a îngrijit post-comă imediat. Așa că, asta m-a ținut și asta mă ține în continuare.

SRS: Dragostea oamenilor de lângă tine…

Iulia Gorneanu: Da… și ideea că pot să fac ceva în sensul ăsta, că pot crea lucruri frumoase de care să se bucure mulți oameni, că pot inspira oameni…

Iulia Gorneanu și Ioana Sanda Avram – “Noaptea de Sânziene”

SRS: Puterea ta de a crede în oameni până la urmă… tu crezi foarte mult în oameni.

Iulia Gorneanu: Da, așa e.

SRS: Aduci pe piața de artă nume cu puține șanse date de către profesioniștii care sunt în acest moment în această postură în piața de artă, iar tu vii cu nume noi, cu nume extrem de interesante, cu oameni care au ceva de spus, pe care tu îi descoperi…

Iulia Gorneanu: …și cu artiști extrem de curajoși.

SRS: Cu artiști extrem de curajoși și dificil de condus, cumva. Pentru că…

Iulia Gorneanu: Din afară, da, pot părea lucrurile fix așa. M-am reîntors la Galateca după o perioadă în care am lipsit motivat, cu o expoziție curatoriată, cu o expoziție Paul Hitter – “Panteonul Românesc”, un artist extrem de controversat (SRS: social) …social, un artist absolut excepțional, un mare pictor, și am avut un eveniment pe măsură. “Panteonul Românesc” în viziunea lui Paul Hitter… a făcut furori și în mediul online, și ca flux de vizitatori, și la Noaptea Muzeelor, în care Paul a avut un “performing” la Galeria Galateca…

SRS: A pictat în galerie în noaptea aceea…

Iulia Gorneanu: A pictat meșterul Manole în galerie, au fost mii de oameni, s-au perindat să-l vadă la lucru. Paul, mă rog, nu a încheiat ciclul “Panteonul Românesc”, în schimb, acum este spirit neliniștit, a venit cu o altă abordare, cu o altă cromatică… deci, absolut halucinant și pentru mine, care, mă rog, îl cunosc… dar cu atât mai mult, pentru fanii lui, pentru admiratorii lui… Deci, în acest moment lucrează la o serie care se numește “Gulagul Românesc”, după o super documentare pe temă. Urmăriți pagina lui de Facebook si pagina – “Gulagul Romănesc”.

SRS: De ce spui că este uimitoare schimbarea cromatica? În ce sens, nu mai folosește culoarea? 

Iulia Gorneanu: Da, aproape deloc…

SRS: Deci, acele picturi extrem de vii care îl defineau pe Paul Hitter…

Iulia Gorneanu: Nu îl recunoști. În momentul în care… bine, eu știindu-i și partea de desen, care este extrem de consistentă și absolut genială, îl recunosc, dar la o primă vedere nu-l recunoști pe Hitter în acest nou demers plastic a lui. Este de mare excepție și aștept cu mare emoție să-l expun în mod oficial cât mai curând.

SRS: Cam când crezi că va fi gata, cam când crezi că se va întâmpla?

Iulia Gorneanu: Paul Hitter este cel care stabilește momentul și momentul în care…

SRS: Deci, mai are de lucru.

Iulia Gorneanu: Cu siguranță. Este un proiect în lucru, are deja foarte multe lucrări pe temă. Dar, da, el va stabili momentul, locul de vernisaj. Dacă va fi în “Memorialul durerii” de la Sighet, dacă va fi la Galateca… sunt amănunte pe care le va stabili Paul Hitter.

Iulia Gorneanu – Vernisaj Paul Hitter – “Panteonul românesc”

SRS: Nu le știi încă. Ce a urmat după Paul Hitter, pentru că spui ca aștepți luna iunie în fiecare an. 

Iulia Gorneanu: Da. După Paul Hitter au fost mai multe proiecte în iunie. La începutul lunii, o expoziție la Bruxelles în Parlamentul European – “Ia – zestrea de acasă”. Am fost curatorul acestei expoziții, invitată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În partea de grafică a susținut “Pisica pătrată”, Ana. Îi mulțumesc din suflet Anei Nica. A ieșit un lucru absolut fabulos, de mare, mare emoție și cu “feedback” foarte bun de la Bruxelles.

SRS: Aș fi fost curioasă să văd, nu știu cum mi-a scăpat poveste asta, am auzit ceva de la tine, dar n-am stat foarte mult să mă documentez. Dar, într-adevăr…

Iulia Gorneanu: Nici nu am apucat să anunț online. Deci, pur simplu, acum voi începe să promovez post eveniment, ca să spun așa, ce s-a întâmplat…

SRS: Sunt curioasă, pentru că, alături, un street artist cum este “Pisica Pătrată”…

Iulia Gorneanu: Nu. A făcut partea conceptuală, partea de grafică a proiectului. Ana Nica, soția lui Alex. Ce să vă spun… în același timp, deschidem la Galateca expoziția “Măiastra – port şi transport”, motiv pentru care la Bruxelles a plecat buna mea prietenă Andreea Ciortea – directorul executiv al proiectului Baia Mare – Capitală europeană a culturii. Așadar, eu am rămas la Galateca cu suveica și cu artiștii extraordinari implicați în acest proiect. Este vorba despre pictorița Elisabeth… spuneam, încă de pe patul spitalului discutam despre acest proiect. Sculptorul Maxim Dumitraș, fondatorul Muzeului de Artă Comparată. Este un muzeu care m-a inspirat maxim, după cum îi spunea numele, Maxim Dumitraș (râde). Este cel care aduce în dialog arta contemporană cu arta țărănească și creează un loc unic în România la Sângeorz-Băi – Muzeul de Artă Comparată, un loc de neratat, zic eu.

SRS: La Sângeorz-Băi, Muzeul de Artă Comparată. Deci, suntem în vacanță… dragii mei, cine are timp…

Iulia Gorneanu: Veți vedea pe dealurile din jur instalații de artă contemporană, intervenții în natură făcute de el…

SRS: Deci, dacă avem timp în această vacanță și trecem pe lângă Sângeorz-Băi, să nu uităm să ne oprim să vedem Muzeul de Artă…

Iulia Gorneanu: …Comparată. În același proiect “Măiastra – port şi transport” designerul de obiect Ioana Policica a creat o colecție experimentală portabilă, folosind suveici și frânturi de obiecte din arsenalul de țesut… și designerul Dorin Negrău a fost prezent cu câteva dintre creațiile cu care a defilat la New York Fashion Week anul trecut inspirate din ia românească. Dar mai presus de toate, cea mai emoționantă participare a fost a suveicii Mamei Ruța din satul Mândra din Țara Făgărașului, o suveică devenită călatoare, suveica cu care Mama Ruța a țesut toată viața ei visând să călătorească, dar neajungând mai departe de hotarul satului, suveica a fost cea care a pornit la drum și a făcut peste 1 milion de km în toată lumea. Suveica a fost și ea expusă în Galateca. Suveica aceasta a generat proiectul “MÂNDRA CHIC – făuritor de zestre contemporană”. Un Muzeu de pânze și povești în satul Mândra. Ne inspiră în continuare și adună oameni.

Instalație – Sculptorul Maxim Dumitraș

SRS: Cine este Mama Ruța?

Iulia Gorneanu: Mama Ruța este o bunicuță din satul Mândra din Țara Făgărașului, bunica Alinei Zară, creatoare brand-ului “MÂNDRA CHIC”.

SRS: Ce urmează în afară de…

Iulia Gorneanu: Nu am terminat cu iunie…

SRS: Ma iertați, te rog, te ascult cu atenție. 

Iulia Gorneanu: Am mai avut o instalație de artă în care am expus o parte din colecția mea de ii interbelice, după care “Noaptea de Sânziene” în care am încercat… am reușit să unesc două spații de artă, două galerii care mă inspiră maxim, respectiv, Rotenberg-Uzunov și Galeria Galateca. Deci, am avut “Ceruri deschise” și “Noaptea de Sânziene” pornind de la Uzunov, venind dinspre Galateca… și am deschis cerurile cu un concert absurd excepțional de voce arhaică și pian – Lorena Oltean, o voce despre care veți mai auzi.

SRS: Acolo am văzut ceva poze, și am văzut că aveați foarte multe Sânziene reale.

Iulia Gorneanu: Da, am avut (SRS: coronițe de Sânziene, brațe de Sânziene) …împletite de mama mea (râd împreună), cu grâu, cu plante de leac pentru tămăduire, levănțică, cu busuioc, multe Sânziene… a fost magic.

SRS: Cu mult suflet românesc.

Iulia Gorneanu: Cam așa…

SRS: Bun. Deci, ce urmează?

Iulia Gorneanu: Urmează, cum am spus, Simina Filat marți, joi Ciprian Istrate, și Doamne-ajută… vacanță! (râd împreună).

În septembrie, după un control în Germania, Heidelberg… sper să fie totul în regulă, pentru că am de curatoriat partea românească, participarea României la Festivalul Ambasadelor. Și sigur că da, proiecte la Galateca.

SRS: Festivalul Ambasadelor, de aici, de la noi…

Iulia Gorneanu: …din București, da.

SRS: Care va avea loc cu aproximație, cam când?

Iulia Gorneanu: Prima partea a lunii septembrie, și unde încercăm o instalație ce va cuprinde un perete imens cu colaj fotografic – costume etnografice din toate zonele importante ale luminii… și costumele reale sosite la București prin intermediul ambasadelor acreditate. Deci, o expoziție de costum și fotografie… plus concerte și multe, multe surprize.

SRS: Deci, avem multă treabă în septembrie…

Iulia Gorneanu: Cam da, cam da.

Punem punct aici acestei ediții “Artă prin gaura cheii”, nu înainte, însă, de a vă reaminti ca de obicei, că înregistrarea aceste emisiuni o puteți găsi începând de mâine pe site-ul smartfm.ro, secțiunea Podcast. Să nu uitați, dacă aveți nevoie să vă completați programul de seară cu diverse activități culturale, de divertisment chiar poate pentru unii dintre voi, că nu este obligatoriu sa înțelegeți neapărat ce vedeți, important e să începeți să mergeți să vedeți, pentru că sunt foarte multe lucruri intersante care vă vor da idei. O mare parte dintre aceste evenimente ale artei vizuale bucureștene, le regăsiți în secțiunea CalendART, pe site-ul artapringauracheii.ro. Sunt Steluța Roșca Stănescu, vă urez o noapte minunată și o săptămână cu multe idei bune.

Pentru mai multe activități artistice din București vă invităm să consultați CalendART-ul.

Vezi CalendART