Henri Matisse (31 decembrie 1869 – 3 noiembrie 1954) este unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne, despre care se spune că a construit o lume a lui. Este un artist care a traversat două războaie mondiale și o teribilă furtună ideologică în plan artistic. În ciuda contextului politic și social în care s-a aflat, Henri Matisse nu a scris manifeste și nu și-a exprimat public opiniile politice, deși mulți artiști din acea perioadă obișnuiau să fie vocali. În schimb, acesta a încercat prin arta sa să aducă speranța și optimism oamenilor.

Henri Matisse s-a născut în Le Cateau-Cambrésis, o localitate mică din Nordul Franței, iar la îndemnul tatălui său, un negustor de grâne, a făcut studii de drept pe care le-a finalizat cu succes și a practicat o perioadă avocatura. Activitățile administrative și politice însă, nu l-au atras deloc. În 1889, tânărul visător Henri Matisse a descoperit pictura datorită mamei sale. Aflat într-o lungă perioadă de convalescență dupa o operație de apendicită, mama sa i-a adus o trusă de pictură pentru a-i umple timpul. Doi ani mai târziu, Matisse s-a dus la Paris pentru a studia arta la Academia Julien și a devenit studentul lui William-Adolphe Bouguereau.

Henri Matisse în studioul său

Henri Matisse a creat în atelierul său o lume a lui, în care timp de 60 de ani a creat operele ce au dat oamenilor optimism, veselie și mai ales speranță. Lucrările sale te duc cu gândul la acel loc ideal descris de Baudelaire în poemul “Invitație la calatorie”.

“Iar mobile sculptate
De veacuri patinate,
Vor decora odaia noastră;
Cele mai rare flori
Cu iz înşelător,
De-ambrozie, vor sta în glastră.
Tavanele prelungi,
Oglinzile adînci,
Fastul oriental
Totul aici şopteşte
Şi sufletul vrăjeşte
În graiul său natal.

Acolo nu-i decît plăcere şi splendoare,
Odihnă voluptuoasă şi calmă desfătare.”

Din momentul în care am ținut cutia de culori în mâini, am știut că ele fac parte din mine și că asta este viața mea. A fost ca un fel de paradis descoperit…Mama mea a iubit tot ceea ce am făcut!

Henri Matisse

În partea de început a operei sale se simte o puternică influență a arțăgosului postimpresionist Paul Cezanne, de care tânărul artist Henri Matisse era fermecat. Trece apoi printr-o perioadă extrem de colorată și chiar primitivă. În 1905, la o expoziție anuală ce oferea tinerilor artiști avangardiști șansa de a expune, Matisse împreună cu Andre Derain și Maurice de Vlaminck prezintă în aceeași sală, operele sale caracterizate de culori explozive. Văzând culorile extravagante saturate pănă la refuz, criticul de artă Louis Vauxcelles, un conservator de altfel, a afirmat cu dispreț: “Les Fauves” (Salbaticii!). Astfel, s-a născut Fauvismul.

Henri Matisse este extrem de decorativ, cu puternice influențe din arta orientală și cea nord-africană. În această perioadă primește de la prietenul său Theodor Pallady o colecție de ii. Impresionat de modele, artistul le pictează și creează celebra serie de lucrări “La Blouse Roumaine”! – “Bluza românească”.

Henri Matisse – “La Blouse Roumaine”

Henri Matisse în capela Rosaire, Vence – Franța

Ultima perioada de creație a lui Henri Matisse este dedicată colajului – “picturii cu foarfeca”, așa cum îi plăcea artistului să spună. În 1947, publică o carte în ediție limitată intitulată “Jazz”, în care pune impreună tăieturi din hârtii colorate și propriile gânduri. Această lucrare este reprezentativă pentru întreaga perioadă de decupaje colate.

Călugărița Monique Bourgeois (i-a fost lui Matisse atât soră medicală, cât și model în atelier) a venit la acesta să-i propună să picteze o capelă. Astfel, între anii 1946-1951 Henri Matisse a realizat monumentala lucrare de decorare a capelei “Rosaire” din mănăstirea călugărițelor dominicane din Vence, în apropiere de Nisa. Artistul a colaborat și la construcția capelei, vitraliile, frescele, mobilierul și chiar veșmintele preoților fiind creația lui.

Henri Matisse se stinge din viață la 84 de ani în urma unui atac de inimă. El moare la Nisa în noiembrie 1954, înconjurat de prieteni.

Henri Matisse – Capela “Rosaire”, Vence, Franța