Grădina Las Pozas, Mexic

Grădina Las Pozas, așezată în munții din jungla Mexicului, este un loc suprarealist în care sculpturi ezoterice gigantice și fauna subtropicală s-au metamorfozat și au creat împreună un loc magic, ireal. Regizorul londonez Toby Amies ne invită să explorăm această minunăție creată de poetul britanic Edward James, cunoscut pentru amprenta sa în curentul artistic suprarealism. Videoul este realizat pentru publicația online Nowness și face parte din seria intitulată “Great Gardens”.

Grădina Las Pozas include peste 32 de hectare de cascade și piscine interconectate cu turnuri suprarealiste sculptate în beton. Aceasta se află lângă orașul Xilitla, San Luis Potosi, loc pe care Edward James l-a considerat mult mai romantic decât California de Sud, potrivit pentru ideea lui de a crea Grădina Edenului pe Pământ.

Dacă sunt un suprarealist nu este pentru că m-am legat de mișcare, ci pentru că m-am născut unul. Foarte mulți oameni sunt suprarealiști fără măcar să fi auzit de aceast curent. Ei sunt oameni care sunt apropiați de subconștientul lor, pentru care lumea nu este la fel de logică mereu. Ei sunt în mod natural ilogici-logici și ei fac lumea să fie mai vie decât viața, în felul în care visele pot fi mai reale decât actualitatea.

Edward James (16 August 1907 - 2 Decembrie 1984)

Poet

VIDEO: Grădina Las Pozas, creată de poetul Edward James

Las Pozas este un loc fascinant; excentric englezesc în trei dimensiuni, o destinație turistică suprarealistă și acum centrul unui val de arhitectură ezoterică minunată care s-a răspândit în orașul vecin Xilitla. Filmarea a fost o provocare și rămâne neterminată. Este încă într-o stare de flux, în timp ce structurile și natura se luptă să coexiste. Sperăm că în acest film am comunicat experiența de a fi într-un spațiu fără a pierde misterul și magia emanată din fiecare frunză și stâlp. Edward James a fost un poet, iar Las Pozas este cea mai frumoasă poezie a lui. 

Toby Amies

Regizor

Construcția Grădinei Las Pozas a costat peste 5 milioane de dolari, iar pentru a face rost de bani, James Edward și-a vândut la licitație întreaga colecție personală de artă suprarealistă. De-alungul timpului au existat o serie de proiecte pentru a restaura diferite părți ale grădinii. Fondurile nu au fost ușor de strâns, însă valoarea acestui loc este recunoscut la nivel internațional, atât de iubitorii de artă, cât și de multinațioanale și instituții guvernamentale, iar organizații precum World Monuments Fund s-au ocupat de supervizarea și implementarea proiectelor de restaurare.

sursă poză: theplanthunter.com.au