Membrii ai Asociației Goblenului și Arta Lucrului Manual vor fi prezenți în Thassos pentru a susține o expoziție de grup și a reprezenta România în Grecia. Evenimentul Gobelins Exhibition are ca scop promovarea artei goblenului, iar lucrările artiștilor Elena Zidaru, Iuliana Bibiri, Adelina Lazăr, Florina Vasilescu, Rodica Țîmpău și Lucian Vasiliu vor fi admirate începând cu 28 mai și până pe 3 iunie. După Grecia, aceștia se vor duce în Franța, unde au fost invitați la o expoziție în luna septembrie.

Mânată de dorința de a face cunoscut goblenul, dar și alte meșteșuguri tradiționale românești la nivel internațional, Elena Zidaru a creat în urmă cu 14 ani Asociația Goblenului și Arta Lucrului Manual. Astfel, a reușit să pună bazele unei comunități ce își dorește să promoveze goblenul, arta țesutului, împletitului și croșetatului în primul rând prin participarea la cât mai multe expoziții și târguri dedicate în țară și în străinătate.

Goblenart – Gobelins handmade by Elena Zidaru / Title – Miriam’s song of praise / Painter – Wilhelm Hensel

Peste hotare, goblenul este si in zilele noastre foarte apreciat si la moda, datorita marii varietati, imbogatind atat modul de decoratiuni traditional, modern, chiar si de lux.

Precizează Elena Zidaru pe site-ul său Goblen Art.

Istoria goblenului începe în Franța, unde au fost create pentru prima dată tapiseriile goblen, caracterizate de o textură mai fină și rafinată. În prezent, goblenul înseamnă o tehnică de broderie, de cusut, iar lucrările, fie că sunt reproduceri sau modele unicat, impresionează prin căldura pe care o transmit privitorului, dar și din perspectiva muncii, pentru realizarea unui goblen fiind necesare luni sau chiar ani de muncă minuțioasă.

Goblenart – Gobelins handmade by Elena Zidaru / Title-  Geisha / Painter – Kaamar Thiya

Tabloul în goblen de astăzi, realizat printr-o multitudine de puncte, reprezintă o varianta a tapiseriei, realizat însa cu mijloace şi furnituri diferite, inspirate parcă din lucrările ,,pointilistilor”. Goblenul sau pictura cu acul în ochi de goblen numită și broderie de goblen s-a bucurat și se bucură de o mare atractivitate. Prelucrarea se realizează fie în cusătura goblen punct norvegian, fie în cusătura petit point (punct mic), fie în combinație cu amândouă.

Broderia goblen la punct mic pe pânză de 100 ochiuri/cm2 se realizează prin coasere cu firul în două (sau cu două fire din cele șase ale firului de muline), reprezentând un proces ce poate dura luni de zile, aceasta depinzând de dimensiunile şi dificultatea picturii originale, cât şi a numărului de culori pe care lucrătorul de goblen le alege. Punctul de goblen norvegian pe pânză de 100 ochiuri/cm2 se realizează cu firul în trei și cu două împunsături alăturate peste două fire de pânză.

Explică Elena Zidaru pe Goblen Art