Luna aceasta, la Pitești a avut loc inaugurarea Fundației Culturale Ilfoveanu, realizată datorită parteneriatului dintre pictorul Sorin Ilfoveanu și omul de afaceri Gheorghe Badea. Clădirea a fost special concepută pentru a reuni într-un singur loc o galerie, o sală de evenimente, o librărie, un magazin de materiale de artă, un atelier și o cafenea. Fondatorii își doresc ca această inițiativă să determine și alți oameni din lumea artei și din mediul de afaceri să realizeze colaborări asemănătoare, care să dea naștere unor centre cultural artistice moderne.

Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Badea s-au cunoscut în timpul urmării cursurilor Colegiului Național I.C. Brătianu din Pitești. Au închegat o prietenie strânsă care a continuat peste ani, până astăzi. Proiectul Fundația Culturală Ilfoveanu este un vis vechi al celor doi, iar acum în sfârșit s-a materializat.

Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Badea

Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Badea

Fundația Culturală Ilfoveanu – Misiune declarată

”Putem înţelege lumea, însă omul este important pentru noi.”

Fundația Culturală Ilfoveanu este o ofertă pentru spaţiul românesc de a evalua şi transforma arta ei reprezentativă, în dependenţă cu arta europeană. Legată fundamental de istoria şi evoluţia societăţii româneşti, în ciuda decalajelor de valorizare, arta românească originală aduce vibraţie şi rezonează cu publicul, motiv suficient pentru a încerca ridicarea cotei şcolii de artă naţională.

Fundația Culturală Ilfoveanu îşi propune ca misiune, să fie un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic. Sensibilizarea comunităţii faţă de actul artistic, emularea şi stimularea unui public avizat care decriptează şi  asimilează estetica artei contemporane, constituirea unui nucleu de difuzare a informaţiei artistice, sincron cu efervescenţa fenomenului european, sunt priorităţi ale fundaţiei.

De asemenea, deoarece creaţia artistică are nevoie de o platformă de cercetare, inovare şi comunicare, Fundația Culturală Ilfoveanu îşi asumă un asemenea demers. Şi pentru că educaţia în artă asigură combustia sănătoasă pentru devenirea unei societăţi umane, copiii şi tinerii vor avea dedicat un spaţiu pentru experimente culturale, ateliere şi evenimente de bună calitate.

Scopul declarat al fundaţiei este deci, acela de a construi un model de bună practică, un parteneriat de succes în domeniul artei, bazat pe experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic şi societatea civilă.

Expoziția permanentă înglobează lucrările familiei de artiști Ilfoveanu. Astfel, publicul are ocazia să descopere operele pictorului și desenatorului Sorin Ilfoveanu, ale soției sale, pictorița Ana Ruxandra Ilfoveanu, sculpturile și fotografiile realizate de fii săi, Adrian și Nicu Ilfoveanu.

Fundația Culturală Ilfoveanu are în plan numeroase activități ce au ca rol promovarea tuturor tipurilor de artă, atât în rândul tinerilor, cât și adulților, astfel că nu vor lipsi din program workshopurile și dezbaterile. În plus, spațiul va găzdui expoziții temporare și în același timp își propune să creeze parteneriate și colaborări cu marile galerii naționale și internaționale pentru a promova arta contemporană românească.

Imagini de la vernisajul expoziției Ilfoveanu