O sculptură de Modigliani s-a vândut în anul 2010 cu suma de 52 de milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de Christie’s din Paris, iar de atunci, cota artistului a crescut considerabil pe piața de artă. Ulterior, în anul 2015, pictura “Nu couché” a devenit una dintre cele mai scumpe picturi vândute vreodată, aceasta a înregistrat suma record de 170.405.000 de dolari tot la o licitație Christie’s, de data aceasta din New York.

Însă, acest lucru a generat un fenomen problematic care continuă să ia amploare, punând în dificultate specialiștii, colecționarii, galeriile și muzeele de artă. Amedeo Modigliani este considerat astăzi unul dintre cei mai falsificați pictori din istoria artei. Foarte multe reproduceri au fost introduse în circuitul pieței de artă, astfel că, muzee de renume precum “Tate Modern Museum” din Londra au anunțat că vor supune operele lui Modigliani pe care le dețin unor noi teste și analize în vederea atestării autenticității lor. Cazuri de zeci de tablouri falsificate au fost înregistrate și în Rusia, Serbia și Italia, cel mai recent incident determinând închiderea unei expoziții din Genova.

În urma unei sesizări făcute de colecționarul și criticul de artă Carlo Pepi, autoritățile locale au confiscat 21 de picturi și au deschis o investigație pentru identificarea celor implicați în această fraudă. Expert în Modigliani, Carlo Pepi a declarat pentru publicația The Telegraph că a avut suspiciuni în privința expoziției de când a văzut pictura folosită pe materialele de promovare ale evenimentului. Acesta și-a exprimat public îngrijorarea privind autenticitatea lucrărilor încă din luna februarie a acestui an. Șocat de numărul mare de tablouri falsificate expuse în cadrul expoziției, Carlo Pepi a depus o plângere oficială la unitatea de antifraudă în artă din Roma.

Amedeo Modigliani
Amedeo Modigliani – Autor necunoscut
Afiș expoziție Modigliani, Palazzo Ducale, Genova

În plus, acesta a fost susținut de istoricul de artă și specialistul în Modigliani, francezul Marc Restellini, iar o expertiză independentă cerută de magistrați a confirmat frauda. Expoziția Modigliani a fost găzuidă de celebrul Palazzo Ducale din Genova începând cu 16 martie 2017, dar a fost închisă cu 3 zile mai devreme pentru a colabora cu autoritățile în această investigație.

Pictorul și sculptorul italian Amedeo Clemente Modigliani (12 iulie 1884 – 24 ianuarie 1920) este cunoscut pentru portretele și nudurile sale caracterizate de fizionomia alungită a personajelor. Dacă în pictură a fost influențat de întrevederile cu Pablo Picasso, atracția pentru sculptură a fost datorată legăturii dezvoltate cu emblematicul artist român Constantin Brâncuși.

Nu doar lucrările sale au devenit legendare, ci și propria personalitate ilustrată atât în literatură, cât și cinematografie, unde accentul este pus pe comportamentul exaltant, învăluit în aburi de alcool, droguri, sex și nebunie.

Acesta obișnuia să dea gratis unele din picturile sale, iar altele să le vândă pentru un pahar de alcool, motiv pentru care este foarte greu de stabilit proveniența multora din operele semnate de artist. Cataloagele de artă cu Modigliani sunt incomplete, iar personalități considerate de încredere în lumea artei au fost descoperite și condamnate penal pentru că au atestat falsuri ca fiind originale. Un alt factor ce contribuie la amploarea acestui fenomen este lipsa de documentare a lucrărilor pe care Modigliani le-a expus de-a lungul vieții. Deși prezent în numeroase galerii din întreaga lume, nu prea există dovezi fotografice cu arta sa expusă de-a lungul timpului in diferite expoziții, asfel identificarea falsurilor este foarte dificilă.

Pentru a îmbunătății procesul de autentificare a operelor lui Modigliani și pentru a diminua numărul imens de falsuri aflate în piața de artă, un grup de experți va întreprinde o serie de examinări aprofundate începând cu această toamnă și până la începutul anului 2019, relatează publicația Vanity Fair. Aceștia vor studia 27 de picturi și 3 sculpturi ce se regăsesc în muzeele franceze pentru a învăța mai multe despre metodele și tehnicile de lucru utilizate de Modigliani.

Amedeo ModiglianiTate, Public Domain, Link

Public Domain, Link