Premiile Crama Oprisor 2017

“Expoziția “Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” se prelungește până pe data de 1 mai. Merită să îi vedeți atât pe finaliști cât și pe câștigători.”, este mesajul postat de Galeria LABORNA pe pagina oficială de Facebook.

Vernisată la începutul lunii aprilie, expoziția “Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” prezintă operele celor 15 finaliști. Câștigătorul Marelui Premiu de 3000€ este Ungureanu Ștefan, iar cele 2 Mențiuni, a câte 1000 € fiecare s-au dus la O. Florina și Andrea Nagy.

 

Expoziția “Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” 2017

Cum a început și cum s-a terminat acest proiect, a povestit Ciprian Paleologu pentru emisiunea Artă Prin Gaura Cheii, cu Steluța Roșca Stănescu:

CP: În zona românească, chiar și în zona sud-europeană, competițiile pentru arte au diferite modalități, mai puțin sunt pentru desen. Premii pentru desen și mai ales pentru desen contemporan, sunt destul puține, în zona românească fiind foarte puține.

SRS: Chiar deloc.

CP: Mi s-a părut extrem de important că o companie privată, cum e Crama Oprișor, care are portofoliul ei împărțit în două părți, în care una este chiar Arte și Vin, să poată să impună, ca un prim pas, în momentul de față, un premiu de această natură. El a început cu parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte din București atunci când Universitatea celebra 150 de ani de la înființare. Am construit un proiect împreună cu Universitatea de Arte și Crama Oprișor. S-a făcut o ediție de vinuri elitiste din zona Artă și Vin, 150 de ani UNARTE. Sunt 50 de cutii a câte trei sticle fiecare, cu un vin special creat pentru acest eveniment. Pe fiecare dintre aceste 3 sticle există o imagine din colecția Muzeului Universității Naționale de Arte, o pictură, o lucrare de grafică și o sculptură.

SRS: eticheta practic este o imagine…

CP: O imagine din colecția Universității. Cele 50 de cutii s-au împărțit în două – 25 ale Universității – 25 ale cramei Oprișor, iar crama Oprișor a ales ca din vânzarea exclusivă a acestor obiecte de artă și vin toate premiile să meargă către premiile de Artă Oprișor pentru desen contemporan. Toate beneficiile s-au dus în zona asta. La fel și la Universitatea de Arte, după ce se vor vinde cele 25 de cutii, vor face un premiu, depinde de ei în ce zona vor să investească.

SRS: Înțeleg că sunt foarte valoroase aceste vinuri.

CP: Da, e un obiect de colecție, cineva poate să-l păstreze, vinul are un potențial de învechire destul de mare, în colecțiile de vin mulți nici nu desfac aceste sticle pentru sute de ani. Acest vin este extrem de potențat din punct de vedere colecționar și financiar. Am înființat aceste premii, cuantumul lor este important și pentru zona de tineri artiști și pentru zona românească, zona europeană, marele premiu de 3000€ brut și 2 mențiuni a câte 1000 € fiecare. Ne gândisem inițial să fie un singur mare premiu de 5000 €, dar mi s-a părut că adresându-se tinerilor artiști de până în 35 de ani, de data asta fiind parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte, bază de selecție a fost formată din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București. Concursul a durat trei luni, cu două faze: o fază de selecție, faza portofoliilor online, după care, au rămas 15 finaliști care au adus lucrările fizic și urmează să decernăm cele trei premii, marele premiu și două mențiuni. Vreau să specific și juriul pentru că este la fel de important, Gabriel Roceanu, care este directorul Cramei Oprișor, fără de care nu se întâmpla această poveste, Daniel Ștefănică, colecționar de artă contemporană, colecționar important de artă contemporană, Adriana Oprea, curator la Muzeul Național de Artă Contemporană, Eugen Gustea, pro-rector la Universitatea Națională de Arte și subsemnatul, ultimul sau după ultimul în juriul respectiv.

Extras emisiune LABORNA, UN ALTFEL DE GALERIE DE ARTĂ – INVITAȚI: CIPRIAN PALEOLOGU, TRAIAN BOLDEA ȘI OVIDIU MORARU - 03 APRILIE 2017 | ARTĂ PRIN GAURA CHEII cu STELUȚA ROȘCA STĂNESCU

Citește mai mult...

sursă foto: facebook LABORNA