Kurt Cobain este o figură emblematică a muzicii rock. Alături de formația sa Nirvana, a făcut parte dintr-un val de muzicieni ce au dat naștere curentului muzical grunge la sfârșitul anilor ’80. Numit și sunetul de Seattle, întrucât acolo s-a dezoltat și a devenit o adevărată mișcare revoluționară, grunge-ul a atins succesul comercial la începutul anilor ’90 datorită albumelor lansate de formațiile Nirvana (“Nevermind”), Pearl Jam (“Ten”), Soundgarden (“Superunknown”), Alice in Chains (“Dirt”) și Stone Temple Pilots (“Core”).

Un spirit sensibil și artistic, înainte de a se remarca ca solist al trupei Nirvana, Kurt Cobain a fost pasionat de pictură și desen. Talentul său este vizbil în coperțile de albume și lucrările artistice pe care le-a creat pentru Nirvana. Timid ca și caracter, Cobain nu s-a putut obișnui niciodată cu celebritatea și consecințele unei vieți în atenția publicului și a presei. Astfel, nu este de mirare că acesta a păstrat în intimitate toate picturile și schițele realizate.

Din păcate, istoria îl consemnează pe Kurt Cobain și în “Clubul 27” – muzicieni celebri care s-au stins din viața la doar 27 de ani. Aflat într-o depresie profundă, artistul și-a luat viața în aprilie 1994.

La 8 ani după tragicul incident, controversata sa soție, Courtney Love, a lansat în anul 2002 cartea “Journals”, cu fragmente și desene din jurnalul ținut de Kurt Cobain. Valoarea artistică, dar și potențialul financiar al lucrărilor sale au generat un adevărat fenomen. Bunicul, sora și multe dintre cunoștiințele care aveau desene sau picturi ale artistului le-au scos la vânzare, obținând astfel, mii de dolari din comercializarea acestora. Ulterior, au intrat în circuitul marile case de licitații, precum Christie’s, unde au atins recorduri de zeci de mii dolari. Lucrările au fost realizate de-a lungul vieții, fiind incluse și creații din timpul gimnaziului și liceului. În cele mai multe dintre creații sunt ilustrate figuri umane scheletice, figurine și embrioni.

Arta lui Kurt Cobain

sursă foto: livenirvana.com

În acest context, în cadrul festivalului de artă Seattle Art Fair ce se desfășoară în luna august, vor fi expuse în premieră două picturi semnate Kurt Cobain. Una dintre ele este cunoscută de către public, fiind folosită pe coperta albumului de compilații “Incesticide”, lansat de Nirvana în 1992. Operele sunt prezentate de către divizia de artă a agenției de talente din Hollywood, United Talent Agency. Compania o reprezintă artistic pe Courtney Love și începând cu anul trecut, se ocupă și de sutele de lucrări semnate Kurt Cobain, parte a bunurilor moștenite de aceasta. Picturile nu vor fi disponibile pentru vânzare, ci doar pentru vizionare.

În paralel, pe Coasta de Vest, în Pasadena, fiica lui Kurt Cobain susține, la doar 24 de ani, cea de-a doua expoziție solo, intitulată “Ghosts for Sale”. Asemeni tatălui său, Frances Bean Cobain a început să deseneze de la o vârstă fragedă. Prima sa expoziție solo s-a defășurat în Los Angeles la 17 ani, când a expus sub pseudonimul Fiddle Tim.

Pictură de Kurt Cobain, expusă pentru prima dată la Seattle Art Fair. Aceasta a fost folosită pentru coperta albumului “Incesticide” – Nirvana (1992).
Nirvana – “Incesticide” (1992)