Dali și Disney

Pe Walt Disney îl cunoaștem prin Mickey Mouse și toate celelalte personaje care ne-au colorat copilăria, însă puțini știu că acesta a fost un artist suprarealist extrem de apreciat. Dacă privim cu ochi maturi desenele emblematice precum Dumbo (1941), Albă ca Zăpada și cei șapte piciti (1937) sau Fantasia (1940), putem observa elemente suprarealiste inserate de artist.

În 1936, celebrul Salvador Dali a venit în America, iar întâmplarea a făcut ca el și Disney să aibă o serie de lucrări expuse în cadrul aceluiași vernisaj – Fantastic Art, Dada, and Surrealism – moment în care cei doi artiști au început să-și umărească cu interes activitățile artistice. “Am venit la Hollywood și sunt în contact cu 3 mari suprarealiști americani – the Marx Brothers, Cecil B. DeMille și Walt Disney”, declara Dali în 1937. Ulterior, după ce a citit biografia lui Dali, Disney i-a trimis o copie artistului împreună cu 2 rugăminți: un autograf și o propunere de colaborare.

 

Câțiva ani mai târziu, în 1945, colaborarea dintre cei doi începe să prindă contur, când Disney îl angajează pe Dali pentru a realiza o animație suprarealistă de scurt metraj, ce trebuia sa facă parte din proiectul “Fantasia”.  Pentru a-i oferi o sursă de inspirație, Disney a achiziționat balada “Destino” (destin în spaniolă) compusă de Ray Gilbert și Armando Dominguez.

Colaborarea dintre Disney, Dali și artistul John Hench a durat 8 luni, în care au creat peste 200 de schițe și desene. Din păcate, proiectul nu s-a finalizat, din varii motive – financiare: pretențile financiare ale lui Dali deveniseră imposibil de îndeplinit din cauza problemelor economice pe care le aveau studiourile Disney; ideologice – chiar dacă au continuat să aibă doar cuvinte de laudă unul la adresa celuilalt, se pare că cei doi artiști nu au ajuns la un acord privind scenariul animației.

După mai bine de 50 de ani, nepotul lui Walt Disney, Roy E. Disney, a decis să reînvie proiectul inedit. Producătorul Baker Bloodworth și regizorul Dominique Monféry, alături de 25 de animatori-desenatori, au descifrat lucrările lui Dali și Disney, iar producția “Destino” a fost finalizată. În iunie 2003, animația suprarealistă este în sfârșit ecranizată publicului, în cadrul festivalului Annecy International Animated Film Festival din Franța. În același an, “Destino” a fost nominalizat la Oscar, la categoria “Cea mai bună animație de scurt metraj”. De atunci, lucrarea continuă să fie inclusă în numeroase expoziții și festivaluri de specialitate.

Animația suprarealistă “Destino” spune povestea de dragoste dintre nemuritorul Cronos și frumoasa muritoarea Dahlia, care încearcă să depășească limitele de spațiu și timp pentru a se întâlni.

DESTINO – Dali și Disney

sursă poze: waltdisney.org