Clădirea “Doornroosje” reprezintă un centru pentru cultura urbană a orașului Nijmegen din Olanda. Pereții care înconjoară locul găzduiesc lucrări de graffiti de peste 30 de ani, acest spațiu fiind chiar denumit Graffiti Hall of Fame. Într-o zi, PaulDeGraaf și-a dus nepotul pentru a-i arăta “Doornroosje” și a plecat cu un suvenir – o mică bucată decojită, ce se desprindea din perete. Fascinat de felul în care s-au așezat straturile de vopsea de graffiti de-a lungul timpului, acesta a postat pe Imgur o serie de fotografii cu descoperirea sa, fără să realizeze că vor ajunge virale. Imaginile au fost vizualizate de peste 300.000 de oameni, iar numeroase publicații online au preluat subiectul. În plus, PaulDeGraaf a realizat un timeline interesant, atribuind straturilor evenimente cheie din ultimii 30 de ani.

30 de ani de graffiti – PaulDeGraaf

Este poate pentru prima dată când avem ocazia să vedem ce se întâmplă cu un perete după 30 de ani, perete pe care artiștii au desenat graffiti. Efectul pe care timpul l-a avut asupra vopselei este extrem de interesant, mai ales că straturile colorate au căpătat o formă asemănătoare cercurilor care măsoară vârsta copacilor. “Doornroosje” nu este întâmplător un loc special pentru graffiti, clădirea având o simbolistică aparte. La începutul anilor ’70 a fost un spațiu de întâlnire pentru hipioți, apoi s-a transformat într-un centru dedicat muzicii și artei, iar în prezent funcționează ca studio de înregistrări.

“Doornroosje”, Nijmegen, Olanda

Graffiti-ul modern este strâns legat de muzică, mai exact de muzica Rock and Roll și punk din anii ’60 – ’70. Odată cu apariția vopselei cu aerosoli, au început să apară în locurile publice diferite mesaje legate de muzicienii emblematici ai momentului, precum și despre piesele lor. Apoi, a jucat un rol extrem de important în cultura hip-hop-ului, care a dus la popularizarea și dezvoltarea graffiti-ului în mediul urban. Dacă la început era considerat de autorități doar un act de vandalizare, iar cei care practicau graffiti-ul se concentrau pe mesajele pe care voiau să le transmită, în timp, graffiti s-a dezvoltat în street art, iar fenomenul a capătat noi forme. Complexitatea lucrărilor și măiestria unor artiști au impresionat atât de tare, încât autoritățile încearcă să integreze graffiti-ul în mediul urban, fără a încălca legea. În prezent, în diferite orașe ale lumii, există festivaluri unde artiștii sunt invitați să realizeze graffiti-uri, sunt implicați în proiecte pentru înfrumusețarea clădirilor vechi, numeroși artiști fiind incluși în circuitul galeriilor de artă, lucrările lor înregistrând sume incredibile la licitații. Părerile asupra acestui fenomen vor fi mereu împărțite, felul în care oamenii se vor folosi de graffiti va fi diferit, dar cert este că, acest mod de expresie va face mereu parte din viața noastră social-urbană. Să nu uităm că istoria graffiti-ului începe în Egiptul Antic, sub forma unor scrijelituri făcute pe clădirile din acea vreme.