Casa de licitații Christie’s și-a încheiat sesiunea din această noapte cu un nou record mondial pentru sculptorul Constantin Brâncuși: lucrarea “Muza adormită” a fost adjudecată cu suma de 57.367.500 de dolari. În varianta originală, “Muza adormită” a fost creată în marmură, între anii 1909-1910, această piesă aflîndu-se în prezent la Hirshhorn Museum din Washington D.C.

Ceea ce s-a vândut la prețul de 57 de milioane este varianta în bronz, în lungime de 26,7 cm, pe care marele sculptor a realizat-o în anul 1913. Trebuie menționat că “Muza adormită” vândută aseară este un exemplar dintr-o ediție de șase. Celelalte cinci exemplare aflându-se în prezent, unul în proprietate privată, Institutul de Arte din Chicago si Muzeul de Arte Metropolitan din New York câte un exemplar, iar Muzeul Național de Artă Modernă din Paris deține două exemplare.

“Muza adormită” este prima din seria de sculpturi ovale ale lui Brâncuși, care marchează începutul muncii mature a artistului și avansul său spre abstracție pură. Forma capului femeii adormite a fost distilată într-o ovală aproape perfectă, puritatea conturului fiind marcată doar de aluzii subtile la caracteristicile fizice ale modelului.

VIDEO: Brâncuși – “Muza adormită” se vinde la suma record de 57,3 milioane de dolari