foto credit: BurnAwayFlickr: IMG_7123.jpg, CC BY 2.0, Link

Datorită dezvoltării tehnologice, lumea artei cunoaște noi forme de comunicare. Necesitatea unei prezențe pregnante în mediul online a determinat muzeele, galeriile și casele de licitații să producă schimbări majore pentru a se adapta noilor trenduri. Astfel, pentru prima dată în istoria lumii, oamenii pot vizita virtual muzeele, pot accesa colecțiile digitalizate ale galeriilor și pot participa online la licitații de artă. De asemenea, rețelele de socializare au un rol esențial în crearea unei baze cât mai vaste de consumatori de artă. Un raport privind piața de artă online publicat în 2017 (Hiscox Online Art Trade) atestă faptul că Instagram este preferat de muzee, galerii și casele de licitații pentru strategiile de marketing, fiind principalul motor de promovare al vânzărilor de artă online.

Contextul socio-economic al secolului XXI a dat naștere unui nou tip de colecționar, intitulat “colecționarul tânăr”. În această tipologie se încadrează persoanele active pe piața de artă care nu au împlinit încă 40 de ani. Se regăsesc în toate colțurile lumii, numărul lor fiind într-un trend ascendent. Potrivit statisticilor, colecționarii tineri au un apetit pentru risc mult mai mare decât cei de peste 50 de ani. Aceștia tind să achiziționeze lucrări de artă mai puțin cunoscute, care le pot aduce un profit mare în viitor. Cei mai mulți dintre colecționarii tineri privesc arta ca pe o investiție și sunt mult mai flexibili în tranzacții. În plus, o caracteristică importantă a acestei tipoligii este că își încep activitatea de foarte tineri, din adolescență.

SFATURI PENTRU COLECȚIONARII TINERI

Fie că reușesc independent sau cu ajutorul financiar al părinților, colecționarii tineri sunt în același timp foarte vulnerabili, piața de artă fiind un mediu extrem de complex. Așa cum este evidențiat și în sfaturile oferite de cunoscutul colecționar danez Claus Busch Risvig în publicația Artland, această activitate necesită timp de analiză și studiu permanent.

1. Începe prin a vizita cât mai multe expoziții în galerii, muzee și încearcă să citești cărți despre istoria artei. Astfel, îți poți face o idee privind tipul de artă care îți place, iar procesul de achiziționare va fi mult mai ușor.

2. Cercetează. Când găsești o operă de artă care îți place, du-te acasă și cercetează, încearcă să găsești cât mai multe lucruri despre artist, galeriile în care este expus, colecțiile în care este inclus etc. Acest lucru te va ajuta să iei o decizia corectă. 

3. Achiziționarea de printuri poate fi o metodă bună prin care să începi să colecționezi. Nu sunt scumpe în comparație cu lucrările de artă originale și poți avea în acest fel operele artiștilor cunoscuți.

Claus Busch Risvig pentru Artland

Despre ce înseamnă să fii colecționar de artă, riscurile întâlnite, dar și bucuriile pe care le trăiești, a povestit Mihai Săndulescu într-un interviu “Artă prin gaura cheii”.

Pot spune, din experiența mea de aproape 10 ani, pot să trag niște concluzii, să zicem practice. Am început să merg la muzee, să văd tablouri originale pictate de X,Y (Steluța Roșca Stănescu: de pictorii care te interesau) …exact. Apoi, m-am dus pe la casele de licitații, unde, înaintea fiecărei licitații, au loc expozițiile în care se afișează tablourile ce urmează a fi vândute. Iarăși, este o ocazie foarte bună să vezi, să-ți dai cu părerea. Și, nu în ultimul rând, să mă uit în albume și să văd evoluția… cum picta respectivul artist. Pentru că, ce se întâmplă pe piață când cineva vrea să-ți vîndă un fals și oarecum tu, încă novice, hai să zicem că te prinzi că e ceva în neregulă cu tabloul respectiv și-i pui anumite întrebări, comerciantul respectiv vine și începe să-ți spună motivații de genu’: – Ah, păi e un tablou de început; iar tu, neștiind cum picta pictorul respectiv în toate perioadele sale, ai tendința să spui: – Da, okay, nu mă pricep, o fi de început… dar nu prea seamănă!!! Eh, chestiile astea, deja, în clipa de față, nu mai constituie o problemă pentru mine. Dar asta, evident, în timp, am reușit să mă educ.

Colecționar de artă, pictor și autor al unicei monografii Dimitrie Berea – INTERVIU cu Mihai Săndulescu – ARTĂ PRIN GAURA CHEII cu Steluța Roșca Stănescu

CITEȘTE TOT INTERVIUL