Celebra zicală “În spatele unui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică” descrie perfect statutul pe care femeia l-a ocupat de-a lungul istoriei în societate. Apreciate în spatele ușilor închise, în general, femeile nu s-au bucurat de recunoaștere publică cu adevărat. Ca în toate domenile, și în artă, prezențele feminine au avut o contribuție esențială în evoluția și dezvoltarea formelor artistice, fiind protectoare, sponsori și colecționare de artă.

În Evul Mediu, Caterina de’ Medici nu a fost doar o regină emblematică, ci și patroană a artelor. Și-a folosit influența și resursele financiare pentru a promova Renașterea Franceză în toate artele. Un inventar realizat după moartea sa consemnează colecția impresionantă pe care a aceasta a avut-o, formată din sculpturi, picturi, bijuterii, tapiserii, mătăsuri chinezești și porțelanuri. Tot în perioada Renașterii, Isabella d’Este, marchiză de Mantova, se impune ca lider al Renașterii Italiene. Bărbații, fie că erau artiști sau politicieni, au fost impresionați de inteligența, diplomația și influența Isabellei, considerată o femeie liberală și mărinimoasă. Artiști italieni de renume ai Renașterii au realizat opere de artă pentru aceasta, iar unii istorici susțin că Isabella d’Este este muza celebrei lucrări “Mona Lisa” semnată de Leonardo da Vinci. În epoca modernă, numeroase muzee și instituții culturale sunt înființate de femei, unul dintre cele mai cunoscute fiind MoMA, Muzeul de Artă Modernă din New York.

Leonardo da Vinci 1499 – Isabella d’Este (Louvre, Paris) / Leonardo da Vinci 1502-06 – Mona Lisa (Louvre, Paris) / Leonardo da Vinci (Werkstatt) 1502-06 – Mona Lisa 2012 gereinigt (Prado Madrid)

De Mitglied5Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Din fericire, secolul XXI este marcat de apariția a tot mai multe publicații și producții media care și-au propus să se concentreze asupra figurilor feminine din istoria lumii și să le aducă în atenția publicului. În același spirit, publicația WideWalls a realizat o listă cu 10 colecționare de artă de renume ce se impun pe piața de artă internațională.

Beth Rudin DeWoody

Este una dintre cele mai influente colecționare de artă, recunoscută la nivel internațional pentru alegerile sale și implicarea în noile genuri artistice.

  • Funcții ocupate: Președinte al Fundației “Rudin Family”; Vice-Președinte Executiv la Compania Rudin Management; Membru Consiliului de Administrație la Whitney Museum of American Art and New Yorkers for Children, Inc.

Agnes Gund

Este o figură emblematică în lumea artei, cu o colecție de artă contemporană și modernă impresionantă. Aceasta include nume precum Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Richard Serra, Roy Lichtenstein, Eva Hesse, Kara Walker, dar și obiecte de mobilier clasic chinezesc.

  • Funcții ocupate: Președinte Emerit la Muzeul de Artă Modernă (New York); Președinte al propriului Consiliu Internațional; Președinte al MoMA PS1.

Ella Fontanals-Cisneros

În vârstă de 71 de ani, colecționara de origine cubaneză s-a concentrat pe artiștii din America Latină, pe care i-a promovat în întreaga lume și pentru care a dezvoltat proiecte menite să le ofere suport financiar. În anul 2008 a primit premiul Națiunilor Unite, “Women Together Award”.

  • Funcții ocupate: Președintele propriului muzeu – Miami Art Central.

Patricia Phelps de Cisneros

Verișoara lui Ella Fontanals-Cisneros s-a dedicat tot artei, promovând nume din America Latină, în special artiste din Brazilia. Prin programul său de artă, organizează expoziții, susține financiar artiștii, oferă suport pentru dezvoltarea publicaților, cercetării și producției artistice din America Latină.

Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani

La doar 31 de ani, deja s-a impus în lumea de artă islamică, organizând în Qatar expoziții îndrăznețe cu Damien Hirst și Takashi Murakami. De asemenea, este cunoscută pentru achiziția celui mai scump tablou din lume în anul 2015 – “When Will You Marry?” de Paul Gauguin, pentru suma de 300 de milioane de dolari.

  • Funcții ocupate: Director al Qatar Museum Authority.

Ingvild Goetz

Este deținătoarea celei mai mari colecții de artă din Germania, formată din 4.600 de obiecte. Aceasta include lucrări reprezentative pentru curentul avangardist Arte Povera, pictori americani din anii ’80, tineri artiști britanici și numeroase producții media. Unul dintre cele mai cunoscute citate ale sale este: “Colecționarea artei este ca o boală, dar în același timp este cea mai bună terapie.”

Maja Hoffmann

Este unul dintre cei mai importanți colecționari de artă din Elveția, susține financiar programele cinematografice și documentarele realizate de Tate Gallery din Londra. Activitățile sale filantropice au ajutat artiști vizuali contemporani din întreaga lume. Este activă la Palais de Tokyo din Paris, Bienala din Veneția și Serpentine Gallery din Londra.

  • Funcții ocupate: Membru în Consiliul de Administrație la Vincent Van Gogh Foundation din Franța; Membru în Consiliul de Administrație la New Museum din New York.

Lily Safra

Născută din Brazilia, este una dintre cele mai bogate femei din lume, recunoscută pentru sumele impresionate pe care le-a donat către fundații precum Crucea Roșie, Universitatea Harvard și Elton John AIDS. În anul 2010 a cumpărat sculptura “L’Homme qui marche I” de Alberto Giacometti pentru suma de 104,3 milioane de dolari, astfel, aceasta devenind cea mai scumpă sculptură din lume. Colecția sa include un număr fascinant de bijuterii, obiecte de mobilier și obiecte decorative.

Esther Grether

În vârstă de 77 de ani, aceasta este al doilea cel mai mare acționar al companiei The Swatch Group. Născuta în Elveția, este o femeie de afaceri și o colecționară de excepție. Deține lucrări semnate de Pablo Picasso, Salvador Dali, Alberto Giacometti și se presupune că se află în posesia tripticului complet al lui Francis Bacon – “Black Triptychs”.

Sheikha Hoor bint Sultan Al Qasimi

Este o figură importană pe scena de artă din Emiratele Arabe Unite, datorită căreia această zonă este conectată la arta contemporană. A realizat numeroase expoziții, colaborări și evenimente provocatoare prin care a contribuit la crearea de tipologii noi de public interesat de artă. A curatoriat atât Bienala de la Veneția din 2015, cât și Bienala de la Berlin din 2012.

  • Funcții ocupate: Membru în Consiliul de Administrație al MoMA PS1.

sursă foto: widewalls.ch