Arta a făcut mereu parte din viața cuplului Peggy și David Rockefeller, aceștia colecționând de-a lungul vieții, mii de picturi, sculpturi sau obiecte de mobilier realizate de artiști din America, Europa și Asia. Au fost direct implicați în susținerea centrelor educaționale artistice, muzeelor, galeriilor din întreaga lume. Au inițiat numeroase acțiuni filantropice, iar ultimul act îl reprezintă, post-mortem, licitația condusă de Christie’s în primăvara lui 2018.

Peggy s-a stins din viață la 80 de ani în 1996, iar David Rockefeller, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a decedat anul acesta în luna martie, la vârsta de 101 ani. Respectând dorința părinților săi, David Rockefeller, Jr. va organiza anul viitor în parteneriat cu Christie’s, o serie de licitații cu monumentala colecția de artă a soților Rockefeller, iar banii rezultați vor fi donați către 12 organizații de caritate. Evenimentele se vor desfășura la Rockefeller Center din New York, unde Christie’s ocupă spații din 1997.

Suntem mândri să îndeplinim dorința tatălui meu de a împărtăși cu lumea, arta și obiectele pe care el și mama mea le-au colecționat împreună de-a lungul vieții lor și să le folosim ca mijloc de a perpetua lunga moștenire de filantropie a familiei Rockefeller, stabilită inițial de John D. Rockefeller.

Precizează David Rockefeller Jr. pentru Christie’s.

Peggy și David Rockefeller în 1987 prezenți la Balul Fondatorilor al Universității Rockefeller, fondată de bunicul lui David în 1901 – Sursă foto: Rockefeller Archive Center

Colecția de artă adunată de Peggy și David Rockefeller în cei 56 de ani de căsnicie, include peste 2.000 de lucrări de o varietate incredibilă – opere din Impresionism, Post-Impresionism și Modernism; obiecte de mobilier din Europa; artă decorativă chinezească din porțelan și argint; picturi americane. Valoarea estimată a colecției se ridică la suma de 700 de milioane de dolari, existând o mare probabilitate ca aceasta să devină cea mai valoroasă colecție vândută vreodată la o licitație.

Într-un final, toate aceste obiecte care ne-au adus multă plăcere atât mie, cât si lui Peggy, se vor întoarce din nou către lume și vor fi disponibile pentru iubitorii de artă, cu speranța că vor trăi aceleași satisfacții și bucurii datorită lor, așa cum am trăit și noi.

David Rockefeller

VIDEO – Introducerea lui David Rockefeller în artă