Cărțile de colorat pentru adulți se află într-un trend ascendent de câțiva ani. Problemele legate de viața cotidiană stresantă, efectele negative asupra psihicului și fizicului, au determinat căutarea unor noi soluții de relaxare. Astfel, plăcerea oferită de cărțile de colorat este reintrodusă în viața adultă, această formă artistică bucurându-se de mare succes. Apariția a numeroase studii care evidențiază efectele pozitive produse de cărțile de colorat pentru adulți întăresc popularitatea acestora. Varietatea modelelor este incredibilă, de la cărți tematice, speciale pentru creioane sau acuarelă, la variante digitale și aplicații pentru telefoane inteligente.

The Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens

În acest context, o serie de instituții culturale, librării, muzee și universități au ales să-și aducă colecțiile mai aproape de publicul din întreaga lume într-un mod interactiv, prin lansarea unor cărți de colorat pentru adulți. Intitulat #ColorOurCollections, proiectul a fost inițiat în anul 2016 de către Academia de Medicină din New York. Peste 100 de instituții au ales să participe realizând cărți de colorat pentru adulți cu imagini ce reprezintă tablouri, fotografii, postere, opere de artă pe care le dețin în colecțiile lor. Acestea sunt în format “pdf” și pot fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al proiectului. Se regăsesc cărți publicate de Muzeul Național din Lituania, Centrul Maritim de Istorie și Cercetare din San Francisco (SUA) sau Universitatea din Glasgow (Scoția), iar imaginile diferă de la ilustrații vechi cu flori și animale la desene din cărți celebre precum “Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll și chiar postere emblematice din perioada Belle Èpoque.

#ColorOurCollections

Descarcă gratuit 100 de cărți de colorat pentru adulți

Click aici

PRIMA CARTE DE COLORAT PENTRU ADULȚI DATEAZĂ DIN ANUL 1760

Cu toate că nu sunt o invenție a secolului XXI, percepția generală privind cărțile de colorat era că aparțin copilăriei și sunt dedicate celor mici. O descoperire recentă contrazice acest lucru, demonstrând că primele cărți de colorat apărute nu au fost dedicate copiilor, ci adulților. Intitulată “The Florist”, cartea de Robert Sayer datează din anul 1760 și este cea mai veche carte de colorat din istoria lumii, precedând prima carte de colorat pentru copii din istorie – “The Little Folks’ Painting Book” din anul 1879. Descoperirea a fost realizată de Amy Pool, taxonomist de plante la Grădina Botanică din Missouri în timp ce căuta o carte despre istoria ilustrațiilor botanice. “The Florist” include 60 de desene cu diferite specii de flori. De asemenea, colorarea ilustraților nu este lăsată la întâmplare. Cartea prezintă instrucțiuni legate de amestecurile cromatice și culorile ce trebuie folosite pentru a obține rezultate cât mai aproape de realitate. Și această carte poate fi descărcată gratuit în format “pdf”, oferind celor pasionați să coloreze imaginile din prima carte de colorat pentru adulți din istorie.

“The Florist” - Robert Sayer (1760)

Descarcă gratuit prima carte de colorat pentru adulți din istorie

Click aici