Calauza - Andrei Tarkovsky

“Călăuza” lui Andrei Tarkovsky, S.F.-ul clasic cu un vizual uluitor, va fi relansat în variantă HD în această vară. The Film Society of Lincoln Center a publicat un trailer în care prezintă scene restaurate din opera cinematografică. Lansat în 1979, celebrul film sovietic rămâne unul dintre dintre cele mai apreciate producții de cinema datorită melanjului de elemente științifico-fantastice, idei filosofize și teme psihologige.

Vestea a fost primită cu mare entuziasm de cinefilmii din întreaga lume, întrucât variantele digitale care există sunt de o calitate nesatisfăcătoare, iar imaginile lui Andrei Tarkosky sunt și mai uimitoare în versiunea HD. “Călăuza” va fi lansat în Blu-ray pe data de 18 iulie și va include o serie de interviuri cu cinematograful Alexander Knyazhinsky, scenograful Rashit Safiullin, compozitorul Eduard Artemyev și Geoff Dyer, autorul cărții “Zone: O carte despre un Film despre o Călătorie despre o Cameră”. În plus, pelicula va fi ecranizată în New York, la Film Society of Lincoln Center pe 5 mai 2017.

“Călăuza” lui Andrei Tarkovsky are scenariul inspirat din “Picnic la marginea drumului”, celebrul roman S.F. scris în 1971 de Arkadi și Boris Strugațki și publicat în 1972. Lucrarea a câștigat numeroase premii și este clasată pe locul 89 în Top 100 – cele mai bune cărți științifico-fantastice.

Opera cinematografică nu ar fi ajuns la public, daca nu ar fi fost pentru ambiția și răbdarea lui Andrei Tarkosky. După ce a filmat timp de 1 an de zile, regizorul rus a aflat că imaginile au fost developate greșit, întreaga muncă fiind distrusă. Tarkosky a fost nevoit să filmeze întreaga peliculă, iar noua versiune, diferită față de cea inițială potrivit surselor, este “Călăuza” care a rămas în istoria cinematografiei.

“Călăuza” lui Andrei Tarkovsky – Un S.F. clasic în HD