Bambusul este un elemente definitoriu pentru China întrucât a influențat  istoria, cultura, arta, arhitectura, întreaga societate chinezească de-a lungul timpului. Primele dovezi istorice ale folosirii bambusului de către o civilizație primitivă au o vechime de 7.000 de ani, însă, începutul Dinastiei Shang (secolele 16-11 e.n.) marchează exploatarea propietăților bambusului la nivel de masă. De atunci, acesta a fost folosit în construcțiile căminelor și a obiectelor de mobilier, în producerea armelor, în arte și chiar și în scriere – înainte de apariția hârtiei, civilizația Chinei scria pe bucăți de bambus. Dezvoltarea accelerată a economiei în China a adus construcții masive din beton și modernizarea zonelor rurarale. Însă, această modernizare înseamnă de cele mai multe distrugerea tradițiilor și a stilului de viață pe care îl urmau comunitățile respective, care păstrează o legătură strânsă cu natura.

Pentru a demonstra că tradiția și modernismul pot fi îmbinate cu succes, s-a născut anul trecut prima Bienală Internațională de Arhitectură din Bambus. Potrivit site-ului archatlas.net, evenimentul s-a desfășurat în satul Baoxi din China, unde 12 arhitecți din America, China, Germania, Italia, Sri Lanka, Korea, Japonia, Vietnam și Columbia au ridicat o serie de construcții realizate din bambus, care demonstrează că acesta este incredibil de flexibil și se integrează perfect cu viziunile arhitecturale moderne. Fotograful Julien Lanoo a documentat toate aceste construcții, iar fotografiile sale sunt incredibile. În plus, așa cum evidențiază și Lanoo pe site-ul său, evenimentul a transformat radical un simplu sat, păstrând legăturile cu istoria și tradiția chinezească. Baoxi este acum un punct de atracție turistic, ceea ce ajută semnificativ economia comunității, și transmite un mesaj pentru toate societățile împărțite între tradiție și modern – nimic nu trebuie distrus, ci metamorfozat – trebuie doar să avem dorința și deschiderea pentru a face asta.

Bienala Internațională de Arhitectură din Bambus – credit foto – Julien Lanoo

După Bienală, acest loc a devenit un punct de atracție pentru vizitatori, cu un hotel precum și un centru de învățare. Acest sat are acum o altă viață, turiștii îl vizitează pentru pacea și liniștea pe care o oferă, pentru reprezentarea rădăcinilor culturii chinezești și pentru frumusețea și importanța bambusului. Prin această serie de fotografii, principalul meu obiectiv a fost să reflect acest context. Încorporarea în peisajul văii și legătura cu comunitatea care a îmbrățișat proiectul 

Fotograful Julien Lanoo

Bienala Internațională de Arhitectură din Bambus – satul Baoxi