“Aceasta este o serie de artwork-uri CG dedicată artiștilor care privesc profund în noi înșine și fac imposibilul să devină realitate. Scurtmetrajul randat integral în CG explorează ideea de a aduce arta contemporană într-o nouă lume cu posibilități infinite”, precizează artisul Ziye Liu pe site-ul de prezentare a proiectului său “Themes & Variations”. Statementul său rezumă perfect ideea videoului și impactul pe care îl are asupra privitorului. Ziye Liu reușește să transforme lucrări emblematice semnate de artiștii Ai Weiwei și Yayoi Kusama în noi opere de artă. Instalațiile “prind viață” și sunt prezentate în contexte diferite astfel încât, Ziye Liu realizează un dublu sens – lucrările celebre capătă un nou sens în ochii privitorului și în întreg video-ul este o lucrare de artă individuală. “Themes & Variations” este împărțit pe 4 capitole:

“Polka Dots” de Yayoi Kusama (scena 1)

“Polka Dots” de Yayoi Kusama

Scena 1

“Untitled” de Ai Weiwei (scena 2)

“Untitled” de Ai Weiwei

Scena 2

“Grapes” de Ai Weiwei (scena 3)

“Grapes” de Ai Weiwei

Scena 3

“Narcissus Garden” de Yayoi Kusama (scena 4)

“Narcissus Garden” de Yayoi Kusama

Scena 4

Procesul de realizare a videoului este unul extrem de minuțios, mai ales că este realizat 100% prin grafică digitală. În plus, pe site-ul de prezentare al proiectului  “Themes & Variations”blog.ziyeliu.comZiye Liu explică în detaliu fiecare scenă: operele originale care l-au inspirat, tehnicile și efectele vizuale pe care le-a folosit precum și conceptul pe care l-a gândit pentru fiecare scenă. Întreg acest proces de “making of” este fascinant de urmărit, Ziye Liu descrie în detaliu etapele muncii sale.

Celebrul și îndrăgitul model de buline “Polka Dots” inventat de artista japoneză Yayoi Kusama “cresc” într-un mediu arhitectural modern asemeni plantelor agățătoare pe casele vechi, în timp ce opera lui Ai Weiwei – “Grapes”, realizată folosind o tehnică de meșteșug chinezească veche de sute ani, capătă flexibilitate și noi dimensiuni.

“Themes & Variations” de Ziye Liu

“Themes & Variations” este un scurtmetraj grafic digital bazat pe lucrările de artă contemporană ale artiștilor Yayoi Kusama și Ai Weiwei. Filmul explorează posibilitățile infinite prin utilizarea artei digitale 3D pentru a crea noi “versiuni” ale lucrărilor de artă existente. În timp ce explorează stilul vizual de redare grafică fotorealistă și atmosferă suprarealistă, “Themes & Variations” estompează limitele dintre imaginație și lucrările de artă contemporană existente. În această călătorie vizuală de patru minute, aceste “lucrări de artă noi” oferă audienței un nivel complet nou de experiență estetică.

Ziye Liu