Încă o dată, artiștii de street art uimesc prin creativitatea și talentul lor, transformând o arie dintr-o universitate pariziană într-o adevărată operă de artă. Parte a unui festival urban din Paris, REHAB2, cei de la Cité Internationale Universitaire au invitat 100 de artiști să lucreze liber într-un corp al clădirii cu dormitoare studențești. Graffiti-urile spectaculoase, ce impresionează prin culori, forme, dar și mesaje sociale, au fost realizate în doar 3 săptămâni.

Acestă expoziție de street art reprezintă o călătorie vizuală dinamică în lumile ilustrate de cei 100 de artiști, fiecare zonă transpunând publicul în stări psihice foarte diverse. De la coridoare rupte din filmele de groază, la scări ce ne dezvăluie un oraș S.F., traversăm cosmosul, iar apoi pășim într-un mozaic suprarealist. Din păcate, expoziția este deschisă publicului pentru un timp limitat, aceasta desfășurându-se în perioada de până la momentul când corpul clădirii va fi renovat. Deși lucrările de artă vor fi distruse, acestea vor putea fi admirate în continuare virtual datorită fotografilor precum Jonk Photography, care au documentat în detaliu expoziția. Majoritatea imaginilor realizate de acesta au fost preluate de cele mai multe publicații de specialitate.

GALERIE – REHAB2 – 100 de artiști transformă o universitate din Paris într-o expoziție fascinantă de graffiti

Credit foto: Jonk Photography 

Nu este pentru prima data când numeroși artiști urbani se întâlnesc pentru a metamorfoza o clădire. Anul acesta, în Berlin, a avut loc un eveniment asemănător. O clădire de 5 etaje abandonată a găzduit 165 de artiști din peste 70 de țări care au dat frâu liber imaginației. Proiectul THE HAUS – BERLIN ART BANG s-a bucurat de un succes atât de mare încât s-au organizat campanii pentru oprirea demolării clădirii și păstrarea acesteia ca expoziție permanentă, însă dezvoltatorii nu au cedat în favoarea artei.

Un alt caz care a impresionat publicul, de această dată cu un final fericit, este cel al galeriei Graffiti in the Sky. Unul dintre cei mai luxoși zgărie nori din Manhattan, World Trade Center 4, a invitat 50 de artiști de street art să-și expună viziunile la etajul 69 al clădirii. Desenele, instalațiile și sculpturile impresionante au fost denumite o “capodoperă în cer”, iar compania Spotify care va ocupa etajul respectiv începând de anul viitor a fost de acord să nu distrugă operele de artă. Astfel, atât conducerea World Trade Center 4, cât și liderul mondial pe piața de streaming muzical online oferă un exemplu pozitiv pentru dezvoltatori și companii, demonstrând că arta urbană poate fi integrată în activitatea curentă aducând numeroase beneficii, inclusiv spațiilor de lucru prin creeare de medii stimulative pentru angajații săi.

Pare că, acest trend devine din ce in ce mai prezent în mediul urban, oficialități locale, companii private și organizații îmbrățișează cu entuziasm din ce in ce mai mult astfel de concepte care dau vitalitate orașului, artiștii urbani au oportunitatea de a se manifesta liber și fără constrângeri legale, iar nu în ultimul rând, destinatarii – locuitorii marilor orașe, care au avut numai reacții pozitive până acum, vor fi din ce in ce mai obișnuiți cu aceste gen de artă.