Istoria graffiti-ului începe din cele mai vechi timpuri, cu exemple care datează din Egiptul Antic, Grecia Antică și Imperiul Roman sub forma de inscripții executate prin scrijelire pe zidurile monumentelor antice.

Graffiti-ul modern s-a dezvoltat la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, odată cu apariția vopselei cu aerosoli. S-a manifestat ca un act de vandalizare a clădirilor, metrourilor și altor locuri publice pe care a oamenii au scris diferite mesaje. În timp, graffiti-ul s-a metamorfozat în street art, iar fenomenul a capătat noi forme. Artiștii care s-au îndreptat către street art au devenit din ce în ce mai creativi, iar lucrările complexe au impresionat inclusiv autoritățile care inițiat demersuri pentru a integra această manifestare artistică în mediul urban. Fie că vorbim de nume precum Banksy care se axează pe mesaje social-politice, grupuri de artiști care transformă clădiri abandonate în expoziții inedite sau personaje precum Tom Bob care revitalizează mediul urban prin ilustratații amuzante, aceștia sunt populari în rândul comunităților. În plus, în ultimii ani au apărut tot mai multe festivaluri dedicate street art-ului și proiecte lansate de primării în capitale precum Paris, prin care înfrumuțesează fațadele clădirilor și creează muzee de street art în aer liber.

Cei de la publicația online WideWalls au realizat o listă cu 10 momente de impact din istoria grafiiti-ului modern, ce arată succint parcursul acestui fenomen. Indiferent de părerile împărțite ale oamenilor, este cert că acest mod de expresie are o prezență pregnantă în viața noastră social-urbană.

1. Cornbread și începutul graffiti-ului modern

Primele apariții de scrisuri în spațiile publice și-au făcut simțită prezența în paralel, în Londra (Marea Britanie) și Philadelphia (SUA). În Londra au fost strâns legate de muzica rock, punk și revolta împotriva sistemului. În schimb, în Philadelphia popularitatea graffiti-ului modern îi este atribuită lui Cornbread (Darryl McCray). Legenda spune că s-a îndrăgostit de o fată pe nume Cynthia Custuss și a început să scrie pe toți pereții din vecinătate “Cornbdread Loves Cynthia” (Cornbread o iubește pe Cynthia). Ulterior, i-a plăcut acest tip de manifestare și a început să-și scrie numele în diferite locuri publice, pe un avion al celebrei formații Jackson 5, cât și pe un elefant dintr-o grădină zoologică.

2. TAKI 183 și Tagging

Înainte de a exista frenezia tag-urilor pe Facebook, au existat tag-urile în graffiti. Artistul TAKI 183 a devenit celebru în 1971, atunci când The New York Times a scris un articol despre activitatea sa. Acesta și-a tag-uit numele peste tot în New York, astfel că, nu a durat mult până când și alți tineri i-au copiat comportamentul, născându-se o adevărată competiție în comunitatea de graffiti privind fenomenul de “tagging”.

3. Phase 2 și stilul de scris “Bubble”

Când vorbim de graffiti, nu putem să nu menționăm puternica sa legătură cu muzica rap, această manifestare artistică dezvoltându-se în cadrul mișcării culturale hip-hop apărută în anii ’70, în New York . Phase 2 a fost unul dintre personajele de referință care a activat în toate zonele artistice: a fost breakdancer (b-boy), DJ la evenimentele hip-hop și chiar a lansat numeroase piese rap. În ceea ce privește graffiti-ul, Phase 2 rămâne în istorie pentru inventarea stilului de scris “Bubble”, care este și astăzi extrem de popular în rândul artiștilor de graffiti. Acesta a transformat scrisul normal într-un desen stilizat, colorat și mult mai complex.

4. Documentarul despre graffiti “Style Wars”

Realizat de regizorul Tony Silver și produs în colaborare cu Henry Chalfant, documentarul “Syle Wars” a fost lansat în anul 1983. Acesta tratează cultura hip-hop și originile sale în America, punând accentul pe artiștii de graffiti, conflictele dintre ei și analizând felul în care s-a dezvoltat fenomenul. “Style Wars” a fost difuzat la teviziunea PBS în anul 1984, apoi în cadrul a numeroase festivaluri de film, unde a fost extrem de apreciat, câștigând Marele Premiu al Juriului la Sundance Film Festival. După mai bine de 30 de ani, filmul rămâne unul dintre cele mai importante producții cinematografice care consemnează cultura hip-hop și graffiti din Statele Unite. Este considerat o operă de artă propriu-zisă datorită felului în care a reușit să portretizeze și să evidențieze importanța și fumusețea fenomenului reprezentativ pentru New York.

5. Jean-Michel Basquiat și SAMO

Jean-Michel Basquait este un nume vehiculat pe piața de artă internațională, picturile sale sunt extrem de populare, iar anul acesta un autoportret semnat de artist s-a vândut la licitație pentru suma impresionantă de 110,5 milioane de dolari. Cunoscut pentru strânsa relație cu Andy Warhol și diferitele proiecte artistice pe care le-au derulat împreună, Jean-Michel Basquiat era considerat un tânăr artist incredibil. Însă, până să intre în lumea artei, acesta și-a făcut un renume în comunitatea graffiti prin seria SAMO. Conceptul a fost dezvoltat împreună cu doi prieteni din liceu, Al Diaz și Shannon Dawson. Frazele scurte, poetice, sarcastice uneori, au împânzit străzile Manhattan-ului și au atras atenția publicului. Fenomul s-a încheiat în 1980, când Jean-Michel Basquiat a făcut graffiti-ul SAMO IS DEAD.

6. Blek le Rat și Șabloanele

La începutul anilor ’80, după tag-uri, scrisuri stilizate, graffiti-ul capătă o nouă formă de exprimare vizuală – prin șabloane. Inițiatorul acestui tip de graffiti este francezul Xavier Prou, care a desenat pe străzile Parisului folosind ca model al șablonului un șobolan ce reprezenta o anagramă pentru cuvântul artă. (art – rat). Blek le Rat abordează publicul prin imaginiile realizate cu ajutorul șabloanelor, iar impactul vizual puternic a generat un nou stil de graffiti care este și astăzi extrem de popular.

7. Shepard Fairey și OBEY

Shepard Fairey este unul dintre artiștii anilor ’90 care au început să sedimenteze ceea ce în secolul XXI este definit ca street art. Grafician, designer, activist, acesta a devenit cunoscut pentru stickerul “Andre the Giant Has a Posse”, care apoi s-a transformat în sintagman “OBEY Giant”. În plus, acesta creează cel mai de impact poster american de la celebrul “Uncle Sam Wants You” – portretul “Hope” cu Barak Obama pentru promovarea campaniei sale electorale din 2008. În prezent, lucrările lui Shepard Fairey sunt incluse în colecțiile muzeelor de artă modernă și contemporană din SUA, inclusiv în MoMA din New York.

8. Banksy și Graffiti-ul

Inspirat de graffiti-urile lui Blek le Rat, Bansky devine unul dintre cei mai populari artiști de graffiti ale căror lucrări au intrat cu succes în circuitul galeriilor de artă și a caselor de licitații. Originar din Bristol, Marea Britanie, Bansky și-a început activitatea în anii ’90, iar în prezent este considerat un nume emblematic în lumea street art-ului. A impresionat prin desenele sale cu mesaje sociale, culturale, politice, numele său a devenit cunoscut la nivel internațional. Bansky se remarcă și prin dorința sa de a-și păstra anonimatul, fiind poate cel mai celebru necunoscut al timpurilor noastre, a cărui artă rezonează cu oamenii din întreaga lume.

9. Războiurile din Graffiti – King Robbo vs Banksy

Un alt aspect definitoriu al comunitățiilor de graffiti îl reprezintă conflictele ce au loc între artiști, manifestate public pe străzile orașelor. Potrivit WideWalls, unul dintre cele mai cunoscute și documentate conflicte este cel dintre legenda urbană britanică King Robbo și Bansky. Pe numele său adevărat John Robertson, King Robbo a fost activ pe străzile londoneze în anii ’80. Dintre toate lucrările sale, un singur graffiti a rămas intact. Bansky insă, în anul 2009, a desenat peste acesta și l-a transformat. De aici, a generat un adevărat război al graffiti-urilor, în care fiecare artist desena peste lucrările celuilalt. Conflictul este și subiectul unui documentar intitulat “Graffiti Wars”.

10. Cei mai bogați artiști de street art

În secolul XXI, graffiti-ul nu mai este doar un curent urban, ci parte a fenomului street art. Odată cu creșterea popularității graffiti-ului, interesul pentru această manifestare a început să apară și în zonele comerciale, generatoare de venituri substanțiale. Fie că vorbim că promovarea unor campanii, produse, servicii sau introducerea lucrărilor pe piața de artă, în prezent există surse ce permit artiștilor de graffiti să aibă câștiguri financiare. Potrivit unui raport din anul 2014 publicat de website-ul The Richest, nume precum Shepard Fairey și Bansky înregistrează averi de 15 milioane și respectiv 20 de milioane de dolari. Cel mai bogat artist de graffiti și street art este însă David Choe, cu o avere estimată la 200 de milioane de dolari. În vârstă de 41 de ani, Choe este pictor, muralist, artist de graffiti născut în Los Angeles și cu origini koreene. Printre numeroasele sale proiecte se numără realizarea copertei celebrului album “Collision Course” lansat de Linkin Park cu Jay-Z și a unei picturi comisionate de Mark Zuckerberg în anul 2007 pentru biroul companiei Facebook. Această colaborare a generat o mare parte din averea impresionantă a lui Choe care a acceptat să fie plătit în acțiuni Facebook.

sursă foto: WideWalls, Wikipedia